INFORÁDIÓ
2022. január 28. péntek
Karola, Károly

Büntetőpontok miatt fejlesztik az Ügyfélkaput?

Infostart

Nagy az érdeklődés a büntetőpontok miatt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál, ezért azt tervezik, hogy az Ügyfélkapu rendszerén keresztül is lekérdezhető lesz a büntetőpontok száma - tudta meg az InfoRádió.

Több fővárosi útvonalon is felújítás történt az utóbbi időben. Sok helyen megváltozott forgalmi rendre kell számítani az autósoknak. Érdemes figyelni mert a rendőrség nemcsak pénzbírságot szabhat ki, hanem büntetőpont is járhat a szabálytalanságért.

2001. január 1-jén vezették be Magyarországon a járművezetők előéleti pontrendszerét. Viszonylag nagyszámú büntetőpontot kaphat a járművezetője közlekedési bűncselekmények kapcsán és segítségnyújtás elmulasztása miatt. Például szándékosság esetén akár 11 míg gondatlanságból elkövetett bűncselekménynél 9 pontot is kiszabhat a hatóság. Ha valaki előéleti pontot kap arról a hatóság mindig küld tájékoztatót - tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, akkor a hatóság visszavonja a járművezető jogosítványát. A sofőrnek pedig utánképzésen kell részt vennie. A járművezető önkéntes utánképzéssel is csökkentheti nyilvántartott pontjainak számát. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala értesíti a gépjárművezetőt ha elérte a 13 pontot. De akit érdekel, hogy hány büntetőpontja van, enélkül is megtudhatja a hivataltól .Ezt kérheti e-mailen, faxon és postai úton is néhány adat megadásával. A hivatal 30 nap alatt válaszol a megkeresésre.

A hivatal egyébként havonta több mint 100 ilyen jellegű megkeresést kap. Az InfoRádió úgy értesült, hogy ezért a hivatal szeretné elérni, hogy az Ügyfélkapun keresztül is lekérdezhető legyen a büntetőpontok száma.

Információnk szerint a technikai háttér kidolgozása már folyamatban van, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a munkák meddig tartanak.

Hanganyag: Kálló Izabella

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018