INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

NVI: A korábbi elnevezésű lakcíműek is szavazhatnak

InfoRádió / MTI
Azok a választópolgárok is szavazhatnak, akiknek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratták át az új címüket - tudatta a Nemzeti Választási Iroda vasárnap az MTI-vel.

Az iroda közlése szerint Szekszárdon többek nem szavazhattak azért, mert a lakcímkártyájukon az adott közterület korábbi elnevezése szerepelt. Az NVI ezért felhívta a helyi választási iroda vezetőjének figyelmét arra, hogy a közterület megnevezésének megváltozása miatt nem vonhatják meg a választópolgár választójogát.

Utaltak arra, hogy a választási eljárási törvény szerint a választópolgár a lakcímét vagy a személyi azonosítóját igazolja a szavazatszámláló bizottság előtt.

Azt írták, ha a választópolgár lakcímkártyája az adott közterület korábbi elnevezését tartalmazza, a személyi számát tartalmazó hatósági igazolvánnyal igazolhatja magát.

Közölték, az NVI arra kéri azokat a választópolgárokat, akiknek szavazását a lakcímkártyájukon szereplő korábbi közterület-elnevezés miatt utasították el, hogy amennyiben tehetik, menjenek el újból a szavazókörbe.

Litresits András, az ötpárti ellenzéki összefogás Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja a testület vasárnap délutáni ülése után újságíróknak azt mondta, a hozzá érkezett jelzések szerint egy konkrét szavazókörből 28 választópolgárt küldtek el. A testületi tag szerint jogsértés történt, ami akár több száz szavazót is érinthet.

A címlapról ajánljuk