eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Négyszázmillió forintot csalt el négy budapesti gyógyszertár

Négy fővárosi gyógyszertár csaknem négyszázmillió forint ártámogatást vett fel jogosulatlanul egy csontrák elleni készítmény forgalmazásával kapcsolatban - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a nyomozás feljelentés alapján indult, miután kiderült, hogy a gyógyszergyár kevesebb készítményt forgalmazott, mint amennyi után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lakossági ártámogatást fizetett ki. Az ártámogatás ampullánként több mint 37 ezer forint.

A gyanú szerint a négy budapesti gyógyszertár ténylegesen meg sem rendelte az elszámolt mennyiséget, csak a jogosulatlan ártámogatást vette fel a receptek után. Általában a valós megrendelésnél ötször-hatszor nagyobb mennyiség után igényeltek támogatást. Az egyik patika több mint 194 millió forint, a másik több mint 130 millió forint, a harmadik csaknem 58 millió forint, a negyedik pedig több mint 6 millió forint értékben vett fel jogosulatlanul támogatást - közölték.

A visszaéléshez szükséges recepteket egy fővárosi klinikán dolgozó doktornő állította ki, a vényeket pedig egy közvetítő vitte a patikákba. A betegek helyett ő igazolta a készítmény átvételét és írta alá a recepteket.

A hat gyanúsítottnak - a négy patikusnak, a közvetítőnek és a doktornőnek - különösen nagy kárt okozó csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelnie.

A közleményben azt írták: a költségvetést érő vagyoni hátrány teljes egészében meg fog térülni, mivel zárolták az orvos ingatlanát 330 millió forint értékben, a patikavezetők fellelhető ingó- és ingatlanvagyonát összesen több mint 343 millió forint értékben, valamint bankszámlákon 63 millió forintot. Ezen felül a gyanúsítottak önként visszafizettek 12,5 millió forintot.

A pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek a nyomozás iratait.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×