INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Marasztalják a kutatókat - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Apró lépésekkel lehet megvalósítani a Rába-Volvo autóbusz-gyártási programot - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A portfolio.hu arról ír, hogy a közbeszerzési korrupció elmúlt néhány évét ellentétes folyamatok jellemezték.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy akár 50 százalékosnál nagyobb hazai hozzáadott érték is létrejöhet hosszabb távon a Rába-Volvo stratégiai autóbusz-gyártási együttműködés során, miközben a magyar beszállítóktól a nálunk eladott buszok értékének 100 százalékáig fogad be terméket vagy szolgáltatást a Volvo. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a lapnak elmondta: apró lépésekkel lehet megvalósítani a Rába-Volvo autóbusz-gyártási programot.

A Népszabadságnak adott interjújában az Európai Parlament baloldali elnöke arról beszélt, hogy a magyar szocialistáknak ragaszkodniuk kell az alapértékeikhez. Arra a kérdésre, hogy abban az esetben, ha a vasárnapi választások után Orbán Viktor, illetve a Fidesz marad hatalmon, hogyan képzeli az Európai Bizottság lehetséges elnökeként az együttműködést, azt mondta: számára a kérdés nem az, hogy miként tud együttműködni a kormánnyal, hanem hogy hogyan tud tenni a magyar emberekért.

Az Index.hu-n látható először egy magyar nyelvű beharangozó az augusztusban a magyar mozikba kerülő Feláldozhatók 3. című filmből. A történetből nem sok derül ki még ebből a részletből sem, de a hangulatból azért elég sok átjön. A filmben szerepel többek közt Stallone, Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Jason Statham, Jet Li, Mel Gibson, Wesley Snipes, Harrison Ford és Antonio Banderas.

A Magyar Nemzet Marasztalják a kutatókat címmel közöl egy összeállítást. Több száz kutatót tarthatott itthon egy tavaly bevezetett adókedvezmény, a szabályok idén már a doktori képzésekben részt vevők hazai elhelyezkedéséhez, boldogulásához is hozzájárulnak. A szaktárca szerint a tehermérséklés fontos lépés annak eléréséhez, hogy Magyarország a térség innovációs központjává váljon.

A Népszabadság arról is ír, hogy mindeddig semmilyen hatóság semmilyen ügyben és formában nem kereste Knopp Andrást, miután az amerikai hatóságok vádat emeltek a magyar üzletember ellen is az ukrán Dmitro Firtas vezette bűnszövetkezet ügyében.Knopp András - akit a Magyar Nemzet is megnevezett mai számában - a lapnak azt mondta: az állítólagos vádakat, amelyekről az újságokból értesült, teljes mértékben megalapozatlannak tartja. A 75 éves Knopp Andrásról mindkét napilap megjegyzi, hogy a 80-as években az MSZMP egyik vezetője, kulturális miniszterhelyettes volt.

Az Index.hu beszámolója szerint a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról munkacsoportja kiadta a hat-hétévente esedékes jelentésének legújabb fejezetét. Az élővilág, a növényzet és a tengerek borzasztó állapotban vannak, egyes fajok a kihalás szélén állnak, és ha semmi sem változik, évtizedeken belül nem lesz mit ennünk. Pedig tudnánk tenni ellene, és jobb, ha most lépünk, amíg van jegesmedve a sarkvidéken, illetve kávé a kamrában.

A Napi.hu szerint meglepően eltérően látják a forint jövőjét a nagy osztrák bankok elemzői. A Raiffeisen szerint további jelentősebb gyengülés várható, az Erste szerint viszont erősödhet a magyar deviza. Mindezt úgy, hogy a magyar gazdaságról hasonlóan gondolkodnak.

A portfolio.hu arról ír, hogy a közbeszerzési korrupció elmúlt néhány évét ellentétes folyamatok jellemezték: összességében csökkent az átláthatóság, néhány piacon nőttek, másokon csökkentek a korrupciós kockázatok, és egyre centralizáltabbá váltak a korrupciós hálózatok. Nem beszélhetünk tehát második rendszerváltásról a közbeszerzések, a közbeszerzési korrupció esetében.

A Pénzcentrum.hu-n betörésbiztos tippeket olvashatnak, ugyanis közelednek az idei első hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napos, a munka ünnepén pedig 4 napos pihenés vár a magyar családokra. A családi program tervezgetése mellett azonban nem árt figyelembe venni azt a sajnálatos tényt, az üresen maradt lakások vonzzák a betörőket.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

1.
 


2.
 


3.
 


A címlapról ajánljuk