eur:
394.08
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így nyilatkozott Orbán Viktor a szerb és magyar választásokról

Méltatta a vajdasági magyarok sikerét a szerbiai választásokon, és a teljes magyarság támogatását kérte a magyarországi voksoláson Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Szó című újvidéki napilapnak adott interjújában.

A miniszterelnök március 28-án a vajdasági Szabadkán leleplezte Kosztolányi Dezső egészalakos szobrát, a Magyar Szó csütörtökön megjelent interjúja is akkor készült.

Orbán Viktor a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) választási sikerével kapcsolatban úgy fogalmazott: ennek matematikai horizontja, de mélyebb jelentése is van. A VMSZ a 250 tagú új szerb törvényhozásban az eddigi öt helyett hat mandátummal rendelkezik majd.

A kormányfő úgy fogalmazott, több szavazatot kaptak a magyar jelöltek, mint azt bárki korábban gondolta volna, több mandátumhoz jutottak, ami minden bizonnyal abból adódott, hogy a vajdasági magyarok nagyobb arányban vettek részt a szavazáson, mint a szerbek, és ez meghozta a sikert.

"Ez a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb olvasat, de van ennek egy mélyebb jelentése is: szerintem a vajdasági magyar közösség lábra állt, talpra állt és megerősödött. Öntudatában erősebb, mint korábban volt, szervezettsége sokkal jobb, mint volt" - hangsúlyozta.

A március 16-i szerbiai választásokon abszolút többséget szerző jobbközép Szerb Haladó Párttal (SNS) való jövőbeni kapcsolatot Orbán izgalmasnak nevezte. A szerb pártnak "megvan a maga története" - célzott az SNS politikusainak nacionalista, radikális múltjára a miniszterelnök. Hozzáfűzte azonban azt is, hogy 2012 óta a magyar kormány jól tudott együttműködni a szerb kormánykoalícióval - amelynek tagja volt az SNS -, illetve Tomislav Nikolic elnökkel.

"Kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat alakult ki Magyarország és Szerbia között. Én azt hiszem, hogy ez a közös tisztelet megmaradhat, mert az adott tiszteletet a kölcsönös érdekeltség is megerősíti. Vannak ugyanis kézzelfogható közös érdekeink, például Szerbia európai uniós tagságára nézve, ami a szerbeknek és az itteni magyaroknak is érdekük" - magyarázta.

Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy ez a szerb-magyar együttműködés az új szerb kormány megalakítását követően még jobb lehet, mert a kabinetben "ha minden igaz, a VMSZ meghatározó partner lesz". Ha a magyarokat megtisztelik azzal, hogy kormányzati felelősséget bíznak rájuk, az erősíti az együttműködést - jelentette ki.

Az egyszerűsített honosítási eljárással és a kettős állampolgársággal kapcsolatban kifejtette, hogy komoly próbatételről van szó, mert "a kettős állampolgárság olyan dolog, ami nem egyik pillanatról a másikra teljesedik ki". Hosszú évekig tart, hogy minden olyan Kárpát-medencei magyar, aki úgy gondolja, hogy szeretné megerősíteni a nemzethez való tartozását az állampolgársággal is, végül is megkapjon minden szükséges okmányt - mondta.

"Szép nyugodtan, napról napra emelkedik a magyar állampolgárok száma. Ennek nagy jelentősége lesz még a jövőben. Sokan csak egyszerű jogi aktusnak tekintik, az érző szívűek tudják azonban azt is, hogy ez egy szívaktus is, és komoly politikai tényezővé válik majd a jövőben. A következő 5-10 évben igenis lesz jelentősége annak, hogy kinek van és kinek nincs magyar állampolgársága" - fejtette ki a miniszterelnök.

A jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban vázolta, hogy a következő lépés a külhoni intézmények megerősítése lesz. Mint magyarázta: "ott, ahol már van, elmélyítjük az autonómiát, ott, ahol még nincs, kiépítjük. Létrehozzuk a magyar autonómiák közötti koordinációt és együttműködést, hogy az összhang, amely a Kárpát-medencei magyarok tehetségéből, tudásából és szorgalmából kialakítható, az mindenki számára hallható legyen. Az az igazság, hogy sok millióan vagyunk a Kárpát-medencében, akiknek van egy közös szenvedélyük, s ezt úgy hívják: Magyarország".

Arra kérdésre, hogy mennyire fontos a győzelem aránya az április 6-i választásokon, a kormányfő úgy fogalmazott: "ha itt nyomban aláírhatnék egy papirost, hogy megvan az egyszerű többség, gondolkodás nélkül megtenném. Nem áltatnám magunkat, és nem ringatnám olyan illúzióban a saját híveinket, hogy a cél a kétharmados többség elérése."

Hozzátette: a cél az, hogy az országnak olyan kormánya legyen, amely rossz kompromisszumok nélkül tudja intézni az állam ügyeit, és tudja védeni a magyar emberek érdekeit.

 "Ehhez már nem kell kétharmad. Az átalakításokat elvégeztük, ha megkapnánk - és kérem a polgárokat, hogy adják meg nekünk - az egyszerű, egyértelmű világos felhatalmazást, azzal már el tudnánk kormányozni Magyarország hajóját. Biztonságosan tudnánk kormányozni" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×