eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Duplakampány lesz a hétvégén

Szombat hajnali 0 órától vasárnap este 7 óráig, a szavazókörök bezárásáig két kampány zajlik majd egymás mellett, az országgyűlési és az európai parlamenti; előbbi éppen véget ér, míg utóbbi - ötven nappal a május 25-ei választás előtt - akkor kezdődik.

A két kampányra ugyanaz a választási eljárási törvény érvényes, ezért kampánytevékenységet is ugyanazon módon folytathatnak a jelölőszervezetek, azaz a pártok, amelyekből az EP-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdáig 33-at vett nyilvántartásba.

A kétnapos "duplakampányt" két speciális korlátozás érinti; vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig tilos választási gyűlést tartani, valamint a szavazókörök 150 méteres körzetében, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni, sem az EP-választásra, sem az országgyűlésire vonatkozót.

A NVB szerdán a választási szervek számára kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint akkor, ha "két vagy több különböző választás eljárása ugyanazon időszakban zajlik, a tilalom általánosan vonatkozik valamennyi választási eljárásra", tehát a törvényi korlátozás általános szabály, amely nem szűkíthető le egy adott választással kapcsolatos kampánytevékenység tilalmára.

A tavaly elfogadott új választási eljárási törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de azokon is fel
kell tüntetni a kiadó nevét és a kiadásért, szerkesztésért felelős személyeket.

Az EP-választásra - az országgyűlési választással ellentétben - nincsenek meghatározva a kampányköltségek szabályai.

A kampányban a választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell. Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti, hogy a szervezőnek más engedélyeket ne kellene beszereznie: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetnie, közútra tervezett rendezvény megtartásához pedig a közút kezelőjének hozzájárulására van szükség.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×