eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Bajnai: Magyarország leszakadóban van

Bajnai Gordon szerint Magyarország leszakadóban van, nemcsak Európától, hanem attól a térségtől is, amellyel együtt csatlakoztunk az Európai Unióhoz.

Az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtöki, győri kormányzás-értékelő sajtótájékoztatóján kijelentette: már nem a világgazdasági válság okozza a bajainkat, "hanem az a saját, házi gyártású válság, amit az Orbán-kormány Magyarországnak legyártott az elmúlt három évben".

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) e héten közzétett jelentésére hivatkozva arról beszélt, "szűkebb térségünket, a visegrádi országokat, Közép-Kelet-Európát az átalakulásban Magyarország húzza le, húzza vissza. Igaz ez a növekedésre és igaz azokra a reformokra, változásra, haladásra, amelyet az ország demokratikus fejlődésének kell bemutatni".

A volt kormányfő ennél is nagyobb problémának nevezte, hogy míg Lengyelországban 7-8, Szlovákiában 5-6, addig Magyarországon egy százalék volt a növekedés a válság 2009-es mélypontjához képest.

"Magyarország tehát nem tud előremenni, mert egy kártékony, az ország zsugorodását jelentő gazdaságpolitikát folytat a kormány" - jelentette ki Bajnai Gordon, aki szerint a munkanélküliségi statisztika sem mutat érdemi javulást, mivel 2010-hez képest alig 5800-zal kevesebb a munkanélküli.

Szavai szerint a versenyszférában ma 6800-zal kevesebben dolgoznak, mint az ő kormányzása idején, a "normális állami szférában" pedig 3500-as a csökkenés. Mint mondta, a közmunkások számának "minden határon túl való emelése" mellett az javítja a statisztikát, hogy a foglalkoztatási adatokba bekalkulálják azokat a fiatalokat is, akik külföldön vállalnak munkát.

"Ebből a szempontból is rosszabbul élünk, mint négy évvel ezelőtt, most tényleg, most igazából" - fogalmazott, hozzátéve, az Együtt-PM garantált munkahelyet vagy képzést kínál mindazoknak a 30 év alatti fiataloknak, akik legalább hat hónapja állástalanok.

Emellett újra kívánják indítani Magyarországon a beruházásokat, hogy ismét "vonzó, munkahelyteremtő" ország képét mutassa Magyarország, megteremtve ehhez a kiszámíthatóság és a bizalomlégkörét, felhagyva a gazdasági szabadságharccal, amely "Magyarországnak munkahelyek tízezreibe, lassan már százezreibe kerül".

Az eseményen mutatták be az Együtt-PM színeiben Győrben egyéni választókerületben induló Varga Márkot, a saját jelöltjeként támogatott, az MSZP által delegált Fábián Györgyöt és az Együtt-PM által Mosonmagyaróváron indítani kívánt Lehóczky Attilát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×