eur:
388.67
usd:
361.62
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Ombudsman: jogtalan a környezetvédelmi felügyelőségek konzultációs díja

Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését az, hogy a környezetvédelmi felügyelőségeken jogszabályi felhatalmazás nélkül vezettek be konzultációs díjat. Szabó Máté a közigazgatási és igazságügyi miniszter és a vidékfejlesztési miniszter intézkedését kérte - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A tájékoztatás szerint többen is az alapjogi biztoshoz fordultak amiatt, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek konzultációs szolgáltatása fizetőssé vált. Az ügyfelek nehezményezték, hogy az igazgatási szolgáltatási díjak mellett a hatóságtól korábban ingyen kapott tanácsokért is fizetniük kell - írták.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy a konzultációs szolgáltatás bevezetése nem jogszabályi felhatalmazás alapján történt, így előtte számos koncepcionális kérdést nem tisztáztak. Ez eredményezhette, hogy a panaszosok szerint a konzultáció a hatósággal való párbeszéd ellehetetlenítéséhez, az eljárások elhúzódásához, a hatósági munka színvonalának csökkenéséhez és az ügyfelek anyagi terheinek növekedéséhez vezetett.

Az ombudsman kiemelte, hogy az erre vonatkozó jogszabály előírja a hatósági eljárásban a tájékoztatási és együttműködési kötelezettséget az ügyféllel. Kifogásolta egyrészt, hogy a szolgáltatás bevezetése jogi szabályozás hiányában nem kiszámítható, másrészt, hogy anyagi érdekeltsége miatt a hatósággal szemben felmerülhet a gyanú, hogy a konzultáció igénybevételét szorgalmazza az ügyfelek körében. Szabó Máté továbbá arra figyelmeztetett: a konzultáció semmiképp sem történhet a hatósági munka rovására.

Az ombudsmani jelentés kivonatában mindennek értelmében az áll, hogy a konzultációs szolgáltatás és az érte szedett díj jelenlegi formájában egyaránt sérti a tisztességes eljáráshoz való jog feltétlen érvényesülését és a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményét.

Az alapjogi biztos felkérte a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel együttműködve, a hatósági eljárásra vonatkozó alapelvek tükrében vizsgálja meg a felügyelőségeken bevezetett konzultációs szolgáltatás tartalmát, és ha szükséges, kezdeményezze a konzultációs eljárás szabályainak rendeleti szintű rögzítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×