INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A cégeknek nem tetszik a felsőoktatás átalakítási terve

Infostart / InfoRádió
A gazdaság szereplői nem támogatják a felsőoktatás átalakításának hét hónapnyi vitában megszületett tervét. A rektorok, a hallgatók és a dolgozók képviselői azonban kiállnak mellette - derült ki a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén.

A Felsőoktatási Kerekasztal 11 szereplőjéből 10 alkalmasnak tartja a felsőoktatás átalakítására vonatkozó vitaanyagot arra, hogy törvénymódosítási javaslatok szülessenek belőle - közölte a felsőoktatási államtitkár.

Klinghammer István elmondta: a vitaanyag rendezi az ösztöndíjrendszert és a művészeti képzés finanszírozását, javaslatot tesz a képzési kínálat profiltisztítására és az intézményhálózat racionalizálására, valamint a vagyongazdálkodásra.

A Magyar Rektori Konferencia támogatja a vitaanyagot, mert az tiszta versenyhelyzetet teremt a felsőoktatásban, amit a nemzetgazdaság motorjaként határoz meg, de kizárja, hogy az állam beavatkozzon a felvételi rendszerbe - jelezte Mezey Barna, a szervezet elnöke.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Kőrösparti Péter megbízott elnök szerint egyebek mellett azért bólintott rá a vitaanyagra, mert az a stabilitást, a minőséget és a finanszírozhatóságot szolgálja. A keretszámok eltörlése garantálja, hogy a hallgatók minden szakra be tudnak jutni, és kiemeli a felsőoktatásnak a társadalmi felzárkóztatásban betöltött szerepét. A HÖOK javasolja, hogy kapjanak adókedvezményt azok a vállalatok, amelyek ösztöndíjakkal járulnak hozzá a felsőoktatási képzéshez.

Tőrös Szilárd a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének nevében jelezte, hogy az érdekképviselet is kodifikációra alkalmasnak tartja a dokumentumot. Jelezte azonban, hogy nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülés jár az ágazatban dolgozóknak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara viszont egyelőre nem támogatja a vitaanyagot. Parragh László elnök szerint elsősorban azért, mert nem jelennek meg benne elég hangsúlyosan a munkaerőpiac igényei. Hiányolta a duális mérnökképzést, illetve szorgalmazta, hogy a gazdaság szereplői is kapjanak helyet az egyetemek és főiskolák fenntartó testületeiben.

A kamara elnöke úgy látja, hogy a vitaanyag elitista, mert egyértelműen a tudományegyetemeknek kedvez. Javasolta, hogy kancellárt először ne a jól működő intézményekben nevezzenek ki, hanem ott, ahol láthatóan elfolyik a pénz.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk