eur:
393.77
usd:
369.14
bux:
65747.29
2024. április 23. kedd Béla

Orbán: A válságkezelés miatt nem lehet kiszámítható a gazdaságpolitika - hírösszefoglaló

A kormányfő szerint a válságkezelés miatt nem lehet kiszámítható a magyar gazdaságpolitika. Félmillió alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Agrár- ás élelmiszeripari beruházások pénzigényével indokolja az OTP az elnök-vezérigazgató sajátrészvény eladását. A nap legfontosabb hírei július 19-én.

A kormányfő szerint a válságkezelés miatt nem lehet kiszámítható a magyar gazdaságpolitika. Orbán Viktor a Wall Street Journal című üzleti napilap európai kiadásának adott interjúban úgy fogalmazott: a gazdasági válságban célzott akciókra van szükség. Az euró bevezetéséről azt mondta, egyelőre szeretnék kihasználni annak előnyeit, hogy az ország még nem tagja az eurózónának. A miniszterelnök megerősítette, a kormány az államadósságot 50 százalék alá akarja csökkenteni, és meg kell változtatni az adósság struktúráját is, egyre inkább a belső megtakarításokra támaszkodva.

Félmillió alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a júniusi zárónapon 497 ezer álláskereső szerepelt, ez májushoz képest 3 és fél százalékos javulás. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint ezzel a magyar munkaerőpiac a 2008-as válság előtti szinten van. Czomba Sándor hozzátette: a jó eredményekhez foglalkoztatási programoknak is társulniuk kell.

Az év végére valamennyi megyeszékhelyen létrehoznak gyermekbarát kihallgató szobát - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Balatoni Mónika az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a Belügyminisztérium már képzi azokat a rendőröket, akik kifejezetten az áldozattá vált vagy tanúként beidézett gyermekeket hallgatják majd ki.

Vásárosnaményban építik fel a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatának második központját. A létesítmény alapkövének elhelyezésekor Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár azt mondta, a december végére elkészülő épületben 300-an kapnak munkát. A vásárosnaményi központ az objektív felelősséghez kötődő hatósági teendőket látja el januártól, és oda fog tartozni az elektronikus útdíj-fizetés adminisztrációja is.

Az iskola adminisztrációs hibájával vagy a szülők téves adatközlésével magyarázza a köznevelési államtitkárság, hogy olyan családoknak is küldtek csekket a tankönyvek árának befizetésére, akiknek ingyen járnak a kiadványok. Ebben az esetben a szülőknek az iskolától kell kérni a felmentést a befizetés alól a szükséges igazolások bemutatásával. Ezután tudja az intézmény módosítani a hibás tankönyvrendelést.

Agrár- ás élelmiszeripari beruházások pénzigényével indokolja az OTP, hogy elnök-vezérigazgatója csaknem 8 milliárd forint értékben adta el saját részvényeit. Csányi Sándor 10 ezer részvényt tart meg, miközben a tulajdonában lévő Bonitas 2002 Zrt is értékesítette a nála lévő bankpapírok jelentős részét. Az ebből befolyó pénzt hazai, elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át a vállalkozó - olvasható az OTP közleményében.

A búza felét már betakarították, a hozam 25-30 százalékkal több, mint tavaly. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a megyei elnökök becslése alapján úgy számolja, a hektáronkénti hozam eléri a 4,6 tonnát. A napokban várhatóan befejeződik az őszi árpa betakarítása. A felvásárlási árak szinte naponta változnak, ezért a kamara azt javasolja a gazdálkodóknak, hogy inkább raktározzák a termést.

Moszkvába indít járatot Budapestről a Wizzair. A diszkont légitársaság gépei szeptember 23-tól a Vnukovo repülőtéren landolnak majd, kezdetben hetente ötször. Váradi József, a Wizzair vezérigazgatója szerint később kiegészülhet a menetrend a most még hiányzó keddi és szombati járatokkal.
Teljes egészében áthárítják a fuvarozók a használatarányos útdíj miatti többletköltséget a megrendelőkre, azaz a termelőkre, feldolgozókra vagy kereskedőkre - közölte a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A többletteher a szállítási díj harmadát teszi ki. Az állattenyésztők szervezete hangsúlyozza: a korábbi ígéretek ellenére az e-útdíjról szóló kormányrendeletben nem kaptak kedvezményt sem az állattenyésztők, sem a feldolgozók, és emiatt újabb, a versenyképességet rontó, önköltségnövelő teherrel kell megküzdeniük.

Elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész. 67 éves volt. Halmos Bélát májusban a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai közé választotta. A népzenészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Budapest rendezheti a 2021-es vizes világbajnokságot. A döntést a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség jelentette be a most kezdődő barcelonai világbajnokság helyszínén. Magyarország több Európa-bajnokság után először rendezhet vizes világbajnokságot nyolc év múlva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×