eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Varga Mihály nem vállalná a jegybankelnöki posztot

Amíg él az esélye annak, hogy megállapodást tudunk kötni, addig ezt a munkát csinálni kell − mondta a Napi Gazdaságnak az IMF/EU-megállapodásról Varga Mihály tárca nélküli miniszter. Hozzátette: felkérés esetén sem vállalná az MNB-elnöki posztot.

A Valutaalap megközelítése eltér a kormányétól, mivel a kormánynak politikai, társadalompolitikai szempontokat is mérlegelnie kell - mondta az interjúban Varga Mihály. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette: az IMF legfontosabb szempontja, hogy hogyan lesz itt növekedés, kevésbé ragaszkodnak a 3 százalékos GDP-arányos hiányhoz. Azt nézik, hogyan lesz növekedés, ahhoz szükséges beruházás, miért nincs banki hitelezés, milyen a pénzügyi szektor terhelése. Varga szerint azonban a hitelbetét mutató csökkenése természetes folyamat, döntően nem azon múlik a hitelezés, hogy van-e bankadó és mekkora.

A Valutaalap nehezen tudta értelmezni a kormány IMF-tájékoztatási kampányát - ismerte el Varga. Meglepődtek, az IMF gyakorlatában ilyennel még nem találkoztak.

A miniszter szerint egyelőre a nemzetközi pénzpiacok likviditásbősége elegendő ahhoz, hogy a magyar állam finanszírozza magát.

Az MNB-elnökváltás kapcsán Varga elmondta, megnyílik a lehetőség arra, hogy a monetáris és a fiskális politika összecsiszolódjon, egymással összhangban legyen. Leszögezte: a jegybank mindig független volt, és ezt senki sem akarja sem korlátozni, sem csorbítani.

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben lesz-e belőle MNB-elnök vagy pénzügyminiszter, Varga Mihály közölte: nem kapott ilyen felkéréseket, de a jegybankelnökséget felkérés esetén sem vállalná.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×