eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Újra emelkedik a jövedéki adó - a nap hírei

A kormány nem változtat a tranzakciós illetéken, és vagyonadó, valamint ingatlanadó sem lesz Magyarországon. Benyújtotta a jövedéki adóemelésre vonatkozó törvényjavaslatot a kabinet. Átadta az első szériagyártású metrószerelvényt a francia Alstom.

A kormány nem változtat a tranzakciós illetéken, és vagyonadó, valamint ingatlanadó sem lesz Magyarországon - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Hír Televízió esti műsorában azt mondta: a kabinet ragaszkodik a tranzakciós illetékhez, amelyben - véleménye szerint - az Európai Központi Banknak csak véleményezési joga van, de nem vétózhatja meg a magyar parlament által elfogadott törvényt.

Az országgyűlés előtt a munkahelyvédelmi tervezet

Benyújtotta a munkahelyvédelmi terv megvalósításához szükséges törvénymódosító javaslatot, valamint a kisvállalati adóra vonatkozó előterjesztést az Országgyűlésnek a kormány. A parlament honlapján olvasható javaslat hat törvényt módosít: közöttük az áfa-törvényt, az adózás rendjéről szóló jogszabályt, illetve a szakképzési hozzájárulásról és a gazdasági társaságokról szóló törvényt. Külön törvényjavaslat szól a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról.

Emelkedik a jövedéki adó

Emelkedne a jövedéki adó, és szigorúbbak lennének a népegészségügyi termékadó szabályai a nemzetgazdasági miniszter javaslata alapján. Matolcsy György tervei szerint a cigaretta, az autógáz és az alkoholtermékek jövedéki adója januárban és májusban nőne. Az intézkedések célja, hogy legyen pénz az orvosok, ápolók bérének emelésére. Az előterjesztés alapján az autógáz és a dohánytermékek jövedéki adója két alkalommal, 50-50 százalékkal emelkedne, az alkoholoknál pedig januártól lenne egy 10-15 százalékos emelés.

Szétosztják az áfa-bevételt

A többi között a tanyaprogramra és a földalapkezelő létszámbővítésére is fedezetet biztosítana a jövő évi költségvetésben a parlament szakbizottsága az eredetileg vártnál nagyobb áfa-bevételből. A költségvetési bizottság kedden nyújtotta be módosító javaslatait a 2013-as büdzséhez, azokról és a költségvetés fő számairól csütörtökön szavaz az Országgyűlés.

Folytatja a fejlesztéseket az egészségügyben a kormány

Folytatja a fejlesztéseket az egészségügyben a kormány - jelentette be a szaktárca államtitkára. Szócska Miklós elmondta: hamarosan működik az új betegjogi, valamint a pszichiátriai és addiktológiai központ is. Hozzátette: mostanáig csaknem egymillió lekérdezést regisztráltak az új egészségügyi ellátási rendet ismertető honlapon, a legtöbbet, mintegy 171 ezret a rendszer hivatalos indulásának napján, július elsején.

Aggódik a Kórházszövetség

A Magyar Kórházszövetség szerint negatív hatással lesznek az érintett intézmények betegellátására az új ellátási rend átmeneti időszakában az eredménytelenül zárult főigazgatói pályázatok. A szervezet közleményében jelezte: ha ezt az elvet minden egészségügyi munkavállalóra alkalmazzák, akkor az az ellátórendszer azonnali működésképtelenségét okozhatja.

Országos hálózattá bővül a kormányablakok rendszere

Országos hálózattá bővül a kormányablakok rendszere - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor Zánkán, a II. regeneráció tábor megnyitóján azt mondta: a kormányablakok a jövő közigazgatási kultúráját jelenítik meg; ebben pedig jól képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, több nyelvet beszélő fiatal kormányhivatalnokok dolgoznak majd.

Kimozdítanák a holtpontról az építőipart

Fejlesztéseket és beruházásokat szorgalmazott az építőipari munkahelyek megtartásához a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor Szegeden azt mondta: a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy 2013-ban olyan hazai és uniós beruházásösztönző forrásokat találjon, amelyek kimozdíthatják a holtpontról az építőipart.

Roma munkavállalói program indul

Novembertől ezer roma ember, főként nő állhat munkába különböző szociális intézményekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma programjában. Az 1 milliárd 400 millió forintos pályázatban az érintettek ingyenes képzést és felzárkózási támogatást kapnak, a munkaadók pedig a foglalkoztatottak után egy évig megkapják a teljes bér- és járulékköltséget, ennek fejében vállalniuk kell, hogy legalább három hónapig tovább foglalkoztatják őket.

A frankhitelesek éltek leginkább az árfolyamgáttal

Május végéig 10.827 gyűjtőszámlát nyitottak az árfolyamgáthoz csatlakozó ügyfeleknek - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A tájékoztatás szerint a rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya 102 milliárd 733 millió forintot tett ki aktuális árfolyamon. Az összesítésből kiderül, hogy az árfolyamgát lehetőségével jellemzően a frankhitelesek éltek: május 31-én több mint 97 milliárd forint volt az ilyen rögzített devizakölcsönök állománya, a japán jen alapúaké mintegy 3,8 milliárd, míg az euróban felvetteké 1,5 milliárd forint volt aktuális árfolyamon.

Szeptemberben jön az EP-bizottság

Szeptember második felében utazik Budapestre az Európai Parlament eseti bizottsága. Ezt az igazságszolgáltatás függetlenségével foglalkozó munkajelentés készítője jelentette be Brüsszelben. Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő azt mondta: a testület feladata lesz, hogy áttekintse az alapvető jogok magyarországi helyzetét.

Vitára bocsátja fővárosi stratégiáját az MSZP


Vitára bocsátja fővárosi stratégiáját az MSZP. A szocialisták ma mutatták be a "Modern, biztonságos Budapestet!" című dokumentumot. Mesterházy Attila pártelnök elmondta: elképzeléseikről szakmai szervezetekkel és a Budapesten élők minél szélesebb körével egyeztetnek majd, és a dokumentumot - a pártprogram egészével együtt - jövő márciusban véglegesítik.

Új metrókocsik járnak Budapesten


Átadta az első Metropolis típusú szerelvényét Budapestnek a francia Alstom a 2-es vonal Puskás Ferenc Stadion állomásán. A céggel 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és a 4-es metróvonal kocsijainak gyártására.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×