eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Orbán konzultációsorozatot kezd - lapszemle

A Népszabadság szerint a kormányfő konzultációsorozatot folytat a Fidesz és a kormány politikai és társadalmi szövetségeseivel, egyházi vezetőkkel, míg a Magyar Nemzet a jogtalan adó-visszaigénylésekről ír.

Orbán Viktor a politikai kormányzás jegyében konzultációsorozatot kezd a Fidesz és a kormány politikai és társadalmi szövetségeseivel, továbbá egyházi vezetőkkel - írja a Népszabadság. A miniszterelnök július 16. és 31. között tárgyal azokkal a politikai partnerszervezeteivel, amelyekkel a választások előtt szövetségesi szerződést írt alá.

Jövő hétfőn Orbán Viktor Semjén Zsolt KDNP-elnökkel, miniszterelnök-helyettessel, Harrach Péter frakcióvezetővel és a párt szűk vezérkarával egyeztet. A miniszterelnök az előzetes tervek szerint tárgyal a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét vezető Demján Sándorral, Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint más ágazati kamarákkal és egyházi vezetőkkel is.

A Magyar Nemzet szerint csaknem ötezer adózó akadt fenn az előző fél évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rostáján, akik úgy kérték vissza az államtól személyi jövedelemadójuk egy részét, hogy nem illette meg őket ez a pénz. Az adóhatóság 700 millió forint jogtalan visszaigénylését akadályozta meg. Az utóbbi években egyre nagyobb méreteket öltött a jogellenes visszaigénylés: három évvel ezelőtt, 2009-ben 3700 személy összesen 450 millió forintos igénye bizonyult törvénysértőnek. Egy évre rá a jogszabályi feltételek hiánya miatt 5500 polgár együttesen 710 milliós követelésének teljesítését tagadta meg az adóhatóság, míg tavaly nyolcezren vártak hiába 1,1 milliárd forintot. Idén 1,3 millió polgár kért vissza pénzt a hivataltól, a visszaigényelt szja összege 61 milliárd forintot tett ki.

Az Index arról ír, hogy a Sólyomszem nevű rendszer egy másodperc alatt tájékoztatja a labdarúgó-mérkőzések játékvezetőit, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon. A FIFA már bejelentette, hogy a decemberi japán klubvilágbajnokságon használni fogják a gólvonaltechnikát. A döntés továbbra is a játékvezető kezében lesz, neki kell mérlegelnie a körülményeket.

A Hawk-Eye rendszer mindkét térfélen hat-nyolc, különböző sarkokban felállított, nagy sebességű kamerával határozza meg a labda pontos helyét a pályán. A kamerák adatait egy videószoftver segítségével gyűjtik össze, amely 3D-s képet generál a labda röppályájáról, majd egy másodpercen belül információt küld a mérkőzés játékvezetőjének és asszisztenseinek karórájára az eredményről. Bizonytalan helyzet esetén a Sólyomszem lehetőséget biztosít a kamerák által rögzített videók azonnali visszajátszására. E mellett egy másik rendszer, a GoalRef is zöld utat kapott, ezt is tesztelik majd.

A Napi Gazdaság cikke szerint súlyos helyzet alakulhat ki Magyarországon, ha nem sikerül változtatni. A régió gazdaságaiban 2010 közepétől a vállalati hitelezés ismét fokozatosan élénkülni kezdett, míg Magyarországon további trendszerű csökkenést figyelhettünk meg. Amennyiben nem sikerül változtatni, akkor a gazdaság középtávú termelési potenciálja is súlyosan sérülhet.

A válság előtt felhalmozott jelentős külső és belső adósságok leépítése még évekig meghatározhatja a hazai növekedést. Gazdasági válságból való kilábalás motorja továbbra is az export maradhat, miközben a belföldi kereslet csak visszafogottan bővülhet. A belső keresleten belül azonban különösen problémás a beruházok elmaradása, amelyet országspecifikus tényezőként a hazai bankrendszer tartósan szigorú hitelfeltételei is korlátoznak.

Az eddig is ismert volt, hogy az egyes kerületek között jelentős áreltérések mutatkoznak a fővárosi ingatlanpiacon, a városrészek egymáshoz viszonyított részletes átlagár eltérése eddig azonban sokak számára rejtve volt - írja a Pénzcentrum. A stagnáló adás-vételi tranzakciók döntő többsége az élethelyzet változása miatt kerül tető alá. A szakportál összeállításából megtudhatja, hogy átlagosan milyen árkülönbséget nyer, vagy veszít az, aki egyik kerületből a másikba költözik.

A Portfolio.hu arról ír, hogy még mindig bajban van Európa. Az adósságválságtól leginkább szenvedő periférikus EU-tagországokban még jövőre is emelkedő pályán lesz az államadósság. Sőt, a költségvetés egyik országban sem lesz olyan állapotban, hogy biztosítsa legalább a vízszintes adósságpályát. A legnagyobb gond a spanyoloknál látszik, már ha figyelembe vesszük, hogy a görög csőd amúgy is elkerülhetetlen. Amennyiben az spanyolok helyzetét sikerül rendezni, akkor az európai krízis nehezén túljuthatunk, ha nem, az eurózóna komoly válságba kerülhet.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×