eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés

A kormány évközi kiegészítő nyugdíjemelést tervez - tudta meg a Napi Gazdaság, az előterjesztés szeptemberben kerülhet a kormány elé. Szabics Zsolt, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: az emelést és annak mértékét jogszabályok írják elő. Az év eleji emelés és az éves infláció közötti különbözetet év végén egy összegben kötelező kifizetni a nyugdíjasoknak.

Idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés a tervezetnél magasabb infláció miatt. A Napi Gazdaság értesülése szerint az erről szóló előterjesztés a kormány szeptemberben már elfogadhatja, így a törvény szerint novemberben kifizethetik a pénzt.

Nem nagy emelésről van szó, hisz 1,1,3 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelésre kerülhet sor, ám ez negyede az év eleji 4,2 százalékosnak.

A jelenleg érvényes szabályok szerint januári nyugdíjemelés nem lehet nagyobb, mint az arra az évre a kormány által a költségvetési törvényben tervezett infláció. Az idei költségvetés 4,2 százalékos inflációval kalkulált, ám a kormány prognózisa szerint is 5,2 százalék lehet a pénzromlás mértéke.

Ezzel a kormány továbbra is a becslések alsó sávjában marad, ugyanis Reuters elemzői konszenzusa 5,5 százalékos átlagos inflációt vár 2012-re, a prognózisok 5,1-5,5 százalékos tartományban szóródtak. A jegybank idénre 5,3 százalékos inflációval számol.

A tizedes mértékeknek nagy jelentősége van, ugyanis, ha a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke meghaladja az egy százalékpontot, akkor az beépül a nyugdíjakba, így a következő évben már a kiegészítő emeléssel megemelt összegre érkezik az újabb emelés. Amennyiben viszont a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke egy százalék vagy annál kisebb, akkor a januárig visszamenőlegesen járó különbözetet kifizetik, ám az nem számít bele a nyugdíjba.

2013-ra a kormány az ideivel megegyező, 4,2 százalékos inflációt tervez, így a januári emelés ekkora lehet. Mivel a költségvetés fő számairól már csütörtökön szavaznak a képviselők, így elvileg ezt az inflációs prognózist is bebetonozza a parlament. Ugyanakkor az MNB 2013-ra csak 3,5, Reuters által júniusban megkérdezett piaci elemzők pedig átlagosan 3,7 százalékos inflációt várnak, így ehhez hasonló emelés dukálna reálisan.

Ennek ellenére, ha az infláció mégis alacsonyabb lesz, az emelt nyugdíjakat már nem lehet csökkenteni, így a kormányzati szándék ellenére elképzelhető, hogy 2013-ban szerény reálnyugdíj-emelésre is sor kerülhet - erre pedig évek óta nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×