eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Július 17-én érkezik az IMF/EU-delegáció - a nap hírei

Július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalóküldöttsége. Egy beruházásösztönző tervről beszélt a kormányfő a magyar rádióban. Nem támogatta a parlament azt a módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna a dugódíj bevezetését a fővárosban.

Július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalóküldöttsége - erősítette meg a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Varga Mihály közölte: a bizottsági bejelentés is azt mutatja, hogy a jegybanktörvény elfogadása pontot tett az előfeltételek ügyére, és elhárultak az akadályok. Varga Mihály elmondta: továbbra is reálisnak érzi, hogy a hitelmegállapodás értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz. Úgy vélte, hogy legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.

Az MSZP szerint százmilliárd forintos veszteséget okozott az országnak, hogy a parlament csak most fogadta el a jegybanktörvény módosítását. A szocialisták úgy ítélik meg, hogy az Országgyűlés ezzel hiába hárította el a hiteltárgyalások megkezdésének egyik akadályát, a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra újabb akadályt jelent a megállapodás előtt.

A piac már beárazta az IMF és az uniós tárgyalások nyári kezdetét, így a küldöttség július 17-ei budapesti érkezéséről szóló bejelentést várhatóan nem követik jelentősebb árfolyammozgások - közölték értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők. Magyarországi szakértők szerint a tárgyalások megkezdése kedvező hangulatot adhat a forintnak, ugyanakkor ez a hatás mérsékelt lehet. Szerintük az októberre várt tárgyalások lezárása akár az év végéig is elhúzódhat az esetleges nézeteltérések miatt.

Egy beruházásösztönző tervet kíván végrehajtani ősztől a kormány - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában hangsúlyozta: az elképzelés már Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fiókjában van, de a helyzet még nem érett meg az ismertetésére. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy mindenképpen végrehajtják a hétfőn ismertetett munkahelyvédelmi akciótervet, amelyhez megvannak a szükséges források.

Júniusban mindössze 20 millió euróval növekedtek Magyarország devizatartalékai a májusi 388 millió eurós emelkedés után - közölte a jegybank. Az előzetes adatok szerint az első negyedév mindhárom hónapjában, összesen mintegy 3 milliárd euróval csökkentek a nemzeti tartalékok, míg a második negyedév minden hónapjában növekedtek, összesen 879 millió euróval.

Jövőre 50 milliárd forint lesz az önerőalap, az a keret, amelyet az önkormányzatok az európai uniós pályázatokhoz használhatnak fel - mondta a belügyminiszter Magyarnándorban. Pintér Sándor közölte: a kormány még ebben az évben 25 milliárd forinttal járul hozzá a víz arzénmentesítéséhez, ez főleg az alföldi területeket érinti.

Folytatja a közlekedés átalakítását a kormány, hogy versenyképes kínálatot teremtsen - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné a 62. Vasutasnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen azt mondta: újabb 400 milliárd forintos vasútfejlesztés indulhat 1-2 éven belül. Hozzátette: a vasútfejlesztési munkák több mint 500 milliárd forintos beruházást jelentenek.

Nem támogatta a parlament azt a módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna a dugódíj bevezetését a fővárosban. Az Országgyűlés 14 igen, 305 nem és 1 tartózkodással utasította el az előterjesztést. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, aki korábban Bagdy Gáborral, a főváros pénzügyi főpolgármester-helyettesével közösen nyújtotta be a módosító javaslatot, maga is nemmel szavazott az előterjesztésre. György István közleményében azt írta: Tarlós István főpolgármester és a város más vezetői sem ragaszkodnak a dugódíj bevezetéséhez.

2 hónappal meghosszabbította a fagykár hitelkérelmek benyújtási határidejét a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tavaly májusban fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők így augusztus 31-ig nyújthatják be hitelkérelmeiket a Magyar Fejlesztési Bank által megjelölt hitelintézetekhez.

Akciótervet fogadott el a kormány a parlagfű-mentesítésre. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a védekezésbe bevonnák a közfoglalkoztatottakat, és megvizsgálják az elítéltek foglalkoztatásának lehetőségét is a fertőzött területek csökkentéséért.
5 új épületnek és 6 intézménynek adhat otthont a legkorábban 2018-ban megvalósuló múzeumi negyed a kormány döntése értelmében. A kabinet 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára. A múzeumi negyed mintegy 50-60 milliárd forintból valósulhat meg.

Július 24-én hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A felvételizők a jelentkezéshez szükséges, még hiányzó dokumentummásolatokat hétfőig küldhetik be, és eddig lehet egyetlen alkalommal módosítani a korábban megadott jelentkezési sorrenden is. Az idén az eddigi 480-ról 500-ra módosult az elérhető maximum pontszám, az emelt szintű érettségiért 40 helyett 50 többletpont kapható. A bekerüléshez legalább 240 pontot kell elérniük a felvételizőknek.

Megdőlt a budapesti melegrekord: pénteken délután a főváros több pontján is 37,7 Celsius-fokot mértek. Az eddigi rekord 37 fok volt, amelyet 1957-ben rögzítettek. Megdőlt a nyári áramfogyasztás rekordja is a héten. Csütörtökön 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. Az eddigi rekordot 2007 júliusában regisztrálták 6320 megawattal. A múlt szombat óta tartó hőségriadót a jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg az országos tiszti főorvos.

Romániában felfüggesztette tisztségéből az államfőt a parlament. Traian Basescu leváltásáról népszavazáson döntenek majd az állampolgárok. Az államfő felfüggesztésére 258 képviselő szavazott igennel. Traian Basescu leváltási eljárását a kormányzó Szociál-liberális Szövetség kezdeményezte, amely szerint az államfő megsértette az alkotmányt.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×