eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma

Csak az eredeti, drága Viagra maradhat

Eltűnhetnek a magyarországi patikákból az eredeti készítmény hatóanyagát tartalmazó másolt, olcsóbb potencianövelő szerek. A hatóanyag ugyanis ismét megkapta a magyarországi szabadalmi védettséget, így csak az eredeti, drága gyógyszer lesz megvásárolható.

A merevedési zavar milliók problémája a világon, becslések szerint Magyarországon is több százezer embert érint, elsősorban 65 év felettieket. Ez az állapot azonban ma már gyógyszerrel jól kezelhető.

Magyarországon 1998 óta az egyik legismertebb és legnagyobb intenzitású potencianövelőt, a "kis, kék rombusznak" becézett gyógyszert használták sokan, de ennek a szabadalmi védettsége megszakadt, így a piacra kerülhettek ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb készítmények, generikus gyógyszerek. Ezek azonban most eltűnhetnek a patikákból, ugyanis az eredeti készítmény újra magyar szabadalmi védettséget kapott.

A döntésről Buzásné Nagy Zsuzsanna, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezető-helyettese beszélt az InfoRádióban. "Az egyik ismert potencianövelő gyógyszer hatóanyaga a sildenafil nevű vegyület. A molekula szabadalmi oltalma 2011 júniusában lejárt Magyarországon. Erre a készítményre folyamatban volt egy második indikációs szabadalom, amely 2014. május 13-án jár csak le" - mondta.

A gyártó levélben arra kérte a patikusokat, hogy az eredetihez hasonló, másolt készítményeket távolítsák el a polcokról, de az InfoRádió által megkérdezett budapesti patikus, Horváth Péter szerint ezt akkor kell megtenni, ha az Országos Gyógyszerészeti Intézet az olcsóbb, generikus potencianövelő szerek árusítását megtiltja. Úgy tudjuk, hogy ez még nem történt meg. Addig viszont, mivel van hatósági engedély az Országos Gyógyszerészeti Intézet részéről, bármelyik készítményt adhatják a patikusok - hangsúlyozta Horváth Péter.

A betegek körében kedveltek voltak az olcsóbb potencianövelő szerek - mondta az InfoRádió által megkérdezett székesfehérvári urológus. Barabás Tamás szerint, ha ezek eltűnnek a piacról, a páciensek jó része nem tudja majd megvenni az ugyanolyan hatásos, drágább, eredeti készítményt.

"Amikor ilyen gonddal jöttek hozzánk, és elmondtuk a lehetőségeket, körülbelül a páciensek fele nem vette meg az eredeti készítményt, éppen az ára miatt. Amióta vannak olcsóbb generikus szerek, ezeket használták, és bevált nekik" - magyarázta az orvos.

A legismertebb potencianövelők négytablettás kiszerelésben több mint 16 ezer forintba kerülnek, és csak receptre kaphatók. Az olcsóbb, ugyanolyan hatóanyagú változatokért ennek töredékét fizették ki a betegek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×