eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: Az irány nem változik

A miniszterelnök közlése szerint a célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség. Ugyanakkor már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzék és végrehajtsák, hanem az, hogy befejezzék, lezárják ezeket - mondta Orbán Viktor a Délmagyarország című napilapnak.

Az újság szerdai számában megjelent interjúban - Lázár János pénteki "kikérése" után - Orbán Viktor úgy fogalmazott: ehhez a munkához van szükség a hódmezővásárhelyi polgármesterre a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként.
A következő két évben már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzük és végrehajtsuk - ebben nagy segítségemre volt a posztot eddig betöltő Varga Mihály -, hanem, hogy befejezzük, lezárjuk ezeket - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: most erre a posztra egy igazi erős végrehajtó ember kell, aki határidőket, döntéseket oszt ki és tartat be. Mint mondta, nem könnyű olyan embert találni, aki "kötésig áll a valóságban", mindennap szembesül az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a közigazgatás, vagy éppen a helyi vállalkozók nehézségeivel, másrészt jártas országos ügyekben is, azaz csatázott már országos szinten is. A frakcióvezető úr ezeket a csatákat megvívta, jól vívta meg, lehet tehát remélni, hogy azokat is jól vívja majd meg, amelyeket mellettem kell - jelentette ki.
A kormányfő a következő két évre tekintve úgy fogalmazott: Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. "Ha 10 millióból nem dolgozik legalább 5 millió, akkor csak külföldi hitelekkel tudunk talpon maradni, ami pedig azt jelenti, hogy a saját munkánkból nem mi fogunk gyarapodni, hanem azok, akik a hitelt adták és a kamatokat szedik" - fogalmazott.
Közölte, ma körülbelül 3 millió 750 ezer ember dolgozik és adózik, míg amikor a kormányzást átvette, 2 millió 600 ezren fizettek adót. A folyamat Orbán Viktor szerint jól halad, de még több értékteremtő munka kell. Az irány nem változik, és nem változnak a törekvések a méltányos tehermegosztás szempontjából sem: a bankokat és a nagy nemzetközi cégeket továbbra is bevonják a közteherviselésbe - rögzítette, hozzátéve, hogy mostanra a Magyarországon működő bankok nyereségének nagy része már a költségvetésbe vándorol. Kitért arra is: az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, a rendőrség átszervezését nagyrészt elvégezték, a következő két év ezeknek az új rendszereknek a bejáratásáról szól.

"Szerintem az európai, a nyugati világ többé nem lesz olyan, mint amilyen a válság előtt volt. Ezért nem egyszerűen válságot akarok kezelni, hanem fölkészíteni a hazámat a válság utáni világra. Azt szeretném, ha versenyelőnnyel indulhatnánk a válság utáni megváltozott világban" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszélt arról, hogy jelenleg egy átlagos magyar ember nettó keresete havonta 500 euró, egy nyugdíjas pedig 250 euróból él. A magyarok az elmúlt években sokat szenvedtek, sok áldozatot hoztak azért, hogy kikerüljenek a nehéz helyzetből, s a munkát nem fogják föladni, az IMF-tárgyalások árnyékában sem - hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy most indul az új nemzeti konzultáció olyan kérdésekről, mint a minimálbéremelés, a vállalkozások fejlesztése, a leszakadt területeken szabad vállalkozási zónák létrehozása és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése.

Kijelentette, hogy a mostani kormány szakított a korábbi "húzd meg, ereszd meg politikával", elutasítják a megszorításokat, helyettük a bankok és a multik közteherviselésbe való bevonásával a méltányos tehermegosztás politikáját hirdették meg. Hangsúlyozta, hogy a választásokhoz közelítve sem akar visszatérni a megszorítás-osztogatás rossz logikájú gazdaságpolitikájához, hanem továbbra is azt akarja elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar.

Ma nem a törvények, jogi garanciák hiánya veszélyezteti a szabadságot, hanem a szociális biztonság hiánya - mutatott rá Orbán Viktor. "Aki ma az embereknek munkalehetőséget ad, egyúttal szabadságot is ad nekik. Erre haladunk" - tette hozzá.

A korrupció felszámolása kapcsán úgy fogalmazott, ez olyan munka, amit sosem lehet befejezni. Leszögezte, hogy a visszaélésekkel, jogosulatlan előnyszerzésekkel szemben folyamatosan föl kell lépni, a láthatatlan kezek és a láthatatlan ügyletek korszakának véget kell vetni. "Aki közpénzből akar gazdálkodni, annak feddhetetlennek kell lennie. És ha ezt jól csinálja, ha sikere, jövedelme, vagyona lesz, akkor azt nem elfedni, hanem vállalni kell" - mondta a Délmagyarországnak adott interjúban a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×