eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Mi legyen a gyerekkel nyáron, ha dolgozik a szülő?

Lassan itt a vakáció, a dolgozó szülőknek pedig meg kell oldaniuk gyermekeik elhelyezését. Ma már számtalan tábor kínál programot a nagyobb gyerekeknek, a kisebbek számára viszont marad az óvodai, vagy bölcsődei ügyelet.

Már több bölcsődében megtartották a ballagást, kezdődik a vakáció a gyerekeknek, a felújítás az intézményeknek, és a szabadságolás időszaka a pedagógusoknak. A dolgozó szülőknek ilyenkor is meg kell oldaniuk a gyerekelhelyezést.

A törvény szerint az intézményeknek ügyeletet kell fenntartani erre a néhány hetes időszakra, bár erre az igény elég csekély - mondta Korintus Mihályné, a Magyar Bölcsődék Egyesületének egyik alelnöke.

"A bölcsődék nyári zárva tartása lehetséges, ez alatt az idő alatt azonban ki kell jelölni egy bölcsődét az adott területen, ahová azon szülők vihetik gyereküket, akiknek problémát okoz, ha a saját bölcsődéjük bezárt. Nagyon kevés gyerek van, akinek a szülei ezt igénybe veszik" - magyarázta.

A bölcsődékhez hasonlóan nyáron néhány hétre bezárnak az óvodák is; ügyeletet ezeknek intézményeknek is kell fenntartaniuk.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke úgy véli: mivel a szülőkkel előzetesen megbeszélik a szünet időpontját, a legtöbben ekkor veszik ki szabadságukat, így az ügyeletes óvodák iránt sincs nagy érdeklődés. "Az ügyeletes óvodákban nincs olyan sok gyerek, a szülők igyekeznek ezt valahogy megoldani" - fogalmazott.

A vakációzó iskolások számára több a nyári lehetőség. Ma már számtalan nyári tábor van; Sárváry István, a Táboroztatók Országos Egyesületének elnöke azt mondta: tanácsa szerint érdemes olyat választani, amely közösséget teremt és szocializál.

"A legnépszerűbbek a nyelvi táborok, ahol délelőtt tanulnak a gyerekek, de ezek kiegészülnek színjátszó táborral, kézműves táborral. Ezen kívül nagyon sikeresek a sporttáborok, kalandtáborok, bátor-táborok" - részletezte.

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint azonban a költséges táborokat a szülőknek csak kis része tudja megfizetni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári szünetben az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk foglalkoztató helyet és étkezést a gyerekek számára. "Uniós jogszabály írja elő, hogy az önkormányzatoknak biztosítani kell minden munkavállaló szülő számára, hogy a munkaidejében a gyereket napközbeni ellátásban részesítse" - jelentette ki.

A nyári táboroztatás nem kötelessége az önkormányzatoknak - véli Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki szerint ugyanakkor a vakációban biztosítani kell a diákok elhelyezését, szabadidős foglalkoztatását.

"A nyári táboroztatás nem kötelessége az önkormányzatoknak. Kötelezettség arra van, hogy azok a szülők, akik dolgoznak, be tudják adni a gyereküket valamilyen foglalkozásra. Általában ez nem az iskola keretei között van; az önkormányzatok megtalálják ennek a helyét, ahol például focizni, szabadidős programokat lehet folytatni."

A gyerekfelügyelet nehézségei miatt az oktatási államtitkárság felvetette a 10 hetes vakáció lerövidítésének lehetőségét. Szociológusok szerint ez megoldás lehet, ugyanakkor felhívták a figyelmet a széleskörű, államilag támogatott, hátrányos helyzetűek számára is elérhető gyereküdültetés fontosságára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×