eur:
395.52
usd:
372.66
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Orbán: Évi félmillió dollár Afganisztánnak - a nap hírei

Három éven át évi félmillió dollárt ajánl fel az afgán biztonsági erők finanszírozására Magyarország. Módosította a fővárosi forrásmegosztásról szóló törvényt az Országgyűlés. A jövő évtől hatályos taxirendelet miatt demonstrálnának Budapesten a taxisok. A nap legfontosabb hírei május 21-én.

Magyarország három éven át évi félmillió dollárt ajánl fel az afgán biztonsági erők finanszírozására - erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor Chicagóban, a NATO 25. csúcstalálkozóján ezt reális tehervállalásnak nevezte, amely igazodik Magyarország állapotához. Korábban a csúcstalálkozón tartózkodó honvédelmi miniszter az InfoRádióban azt mondta: 2015 és 2018 között egy négyhónapos időszakban a Magyar Légierő látja el a balti országok légterének védelmét. Hende Csaba közölte: a légi járőrözési feladatokat Gripen gépekkel látják majd el.

Módosította a fővárosi és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényt az Országgyűlés. A módosítással az idegenforgalmi adó kivetéséről szóló döntés joga a kerületi önkormányzatokhoz került; azon városrészek pedig, amelyek nem élnek ezzel, a forrásmegosztási törvény szerint juthattak adóbevételhez. A parlament megszavazta azt is, hogy a jövőben szigorúbban büntetik a 18 éven aluliakkal szemben elkövetett egyes bűncselekményeket, hosszabb lesz az elévülési idő, és arra is lehetőség nyílik, hogy a 16 éven felüli fiatalkorúakra kiszabott, behajthatatlan pénzbüntetéseket közérdekű munkára váltsák. Döntöttek a képviselők arról is, hogy az országos levéltárba kerülnek az egykori állampárthoz kapcsolódó iratok a Politikatörténeti Intézetből, a Miniszterelnökség pedig - az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez - neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben az ezeket tartalmazó nyilvántartásból.

Jövő kedden szavaz a Fidesz-frakció arról, hogy Orbán Viktor pártelnök-kormányfő javaslatának megfelelően Rogán Antalt választja-e meg a kormánypárti képviselőcsoport vezetőjének. Lázár János, a frakció jelenlegi vezetője, aki júniustól miniszterelnökségi államtitkárként dolgozik, arról is beszélt, hogy a képviselőcsoport most nem tárgyalt a pártok támogatásának megvonására irányuló miniszterelnöki javaslatról. A politikus úgy vélte: a társadalomnak tudomásul kell vennie, hogy a többpárti demokrácia pénzbe kerül, tehát az államnak áldoznia kell a politikai szervezetekre és a választásokra.

Nem változtat a héten az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol. Az elemzők korábban 3-4 forintos drágulást valószínűsítettek. Gayer Attila, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: a nemzetközi jegyzésárakban tapasztalható kedvező folyamatok hatását kioltotta a forint dollárral szembeni gyengülése. Hozzátette: a benzin átlagára literenként 424-425, a gázolajé pedig 428-429 forint marad.

Budapesten demonstrációt szerveznek a taxisok május 28-ára a főváros jövő évtől hatályos taxirendelete miatt. Az Országos Taxis Szövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta: a tervezett intézkedések csődhelyzetbe juttatnák a vállalkozókat. Metál Zoltán elmondta: a rendelettervezetben lévő változtatások összesen 2,8 milliárd forint terhet rónának a taxisokra. Hangsúlyozta: egy éve próbálják elmondani érveiket a Budapesti Közlekedési Központnak, de 30 javaslatuk közül mindössze egyet fogadtak el. A BKK divízióvezetője az InfoRádióban azt mondta: nem érti, hogy miért akarnak demonstrálni a taxisok, amikor a piac rendezésére kidolgozott rendelet a taxisszövetségek javaslatait tartalmazza. Komáromi Endre hozzátette: készek a további tárgyalásokra.

Az uniós tagság megszerzését célzó lépések folytatására szólította fel Szerbia új államfőjét az Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság vezetője. José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy közös nyilatkozatban sürgette Tomislav Nikolicot a reformok folytatására. Emlékeztettek arra, hogy ez a csatlakozási tárgyalások megkezdésének előfeltétele. Az uniós vezetők egyben sürgették a megbékélést Koszovó és Szerbia között. --Szerbiában a mérsékelt nacionalista Szerb Haladó Párt vezetője nyerte az elnökválasztást. Tomiszlav Nikolics azt ígérte, hogy Belgrád nem tér le az európai útról, és minden térségbeli országgal jó viszonyra törekszik.

Olaszországban csaknem ötezer embernek kellett elhagyni otthonát az Emilia Romagnában történt vasárnapi földrengés miatt. Vasco Errani tartományi elnök azt mondta: az érintetteket sátrakban, valamint a rászorulók előtt megnyitott szállodákban, sportcsarnokokban, iskolákban helyezik el. A Richter-skálán 6-os erősségű földrengésben hét ember halt meg, 47 sérültet pedig kórházban ápolnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×