eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így alakítják át a MÁV-ot és a Volánt

Megkezdődött a Budapest-Esztergom vasútvonal szakaszos felújítása. A MÁV és a Volán társaságok működésének ésszerűsítése nyáron indulhat - közölte az infrastruktúráért felelős államtitkár.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára reméli, hogy már a második félévben érzékelhető jelei lesz a MÁV és a Volán társaságok átalakításának. Völner Pál közölte: elképzelhető, hogy hét buszos társaság jön létre, míg a MÁV-nál az egyik cégcsoportnak a személyszállítás lesz a központja, a másiknak pedig a pályavasút.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a dugódíj a főváros kompetenciája, a 3-as metró miatti rendkívüli kiadások finanszírozásában pedig várhatóan nem vesz részt a fejlesztési tárca.

Mintegy 20 milliárd forint beruházással megkezdődött a Pilisvörösvár-Esztergom vasútvonal felújítása csütörtökön. Völner Pál közölte azt is: a kormány elkötelezett a közlekedési fejlesztések mellett, a vasútvonal felújításával egy időben a vasút versenyképessége érdekében megújulnak a kapcsolódó létesítmények is, köztük az állomások, a peronok. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a munkálatok Piliscsaba és Esztergom között jövő év közepére, Pilisvörösvár és Piliscsaba között jövő év végére készülnek el.

Völner Pál kiemelte, hogy a budapesti elővárosban megújulnak a kötöttpályás közlekedési formák, példáként említette a már folyamatban lévő Budapest-Székesfehérvár vasúti szakasz átépítését. A kormány szerdán döntött arról, hogy kiemelt beruházásként 22 milliárd forint értékben átépítik a Vác vasútállomást, amely a Budapest és Vác közötti közlekedést fogja megkönnyíteni, majd következik a budapest-százhalombattai vonal felújítása.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×