eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Június közepéig a parlament elé kerülhet a büdzsé - a nap hírei

Május végén tárgyalhatja először a jövő évi költségvetés tervezetét a kormány. A jegybank függetlenségével kapcsolatos aggályok eloszlatását tartja a hiteltárgyalások feltételének az IMF budapesti képviselője. Érvényesíti áraiban az új percalapú távközlési adót a Telenor. A nap legfontosabb hírei május 17-én.

Május végén tárgyalhatja először a jövő évi költségvetés tervezetét a kormány, és az előterjesztés a tervek szerint június 15-éig kerül a parlament elé. A Nemzetgazdasági Minisztérium most közzétett makrogazdasági prognózisa 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az infláció jövőre 4,2 százalék lesz, a nettó átlagkereset 4,8 százalékkal bővül. A prognózis szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken.

A GDP 4,4 százalékát tette ki az államháztartás nettó hiánya a március végén zárult egy évben; a bruttó államadósság a GDP 78,9 százalékán állt - közölte a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján. Az adósságot az első negyedévben 231 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel, és 526 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése.

Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a magyar kormánnyal, ha megoldódnak a jegybank függetlenségével összefüggő aggályok - közölte egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője. Iryna Ivaschenko időpontról nem beszélt. Hangsúlyozta: az IMF nem alkalmaz kettős mércét a hozzá forduló országokkal szemben.

A tranzakciós adó bevezetése és annak egy ezrelékes mértéke sem eldöntött tény - közölte a Bankszövetség alelnöke. Gyuris Dániel az InfoRádióban elmondta: a kormány az adó bevezetésének tervével formálisan nem szegte meg a decemberi megállapodást, mivel még egyeztetések várhatók az ügyben. A parlament kedden kezdi meg a tranzakciós illetékről szóló javaslat vitáját - közölte György Bálint az Országgyűlés sajtófőnöke.

A Telenor érvényesíti áraiban az új percalapú távközlési adót, amíg a szektort érintő két különadó közül az egyiket kivezetik - közölte a Telenor Magyarország. Az InfoRádió értesülése szerint a cég azt követően döntött erről, hogy kiderült: az országgyűlés nem kíván érdemben foglalkozni a három mobilszolgáltató javaslatával. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója közölte: arra számít, hogy fenntartható megoldás születik a távközlési adó vonatkozásában. A Vodafone a jövő hét elején dönt az ügyben.

Nem vet ki központi ingatlanadót és nem is tervez ilyet a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: látta az erről szóló sajtóhíreket, és a belügyi tárca anyagát, de a dokumentumot nem tárgyalták a közigazgatási államtitkári értekezleten, és az a kabinet előtt sem volt. Hozzátette: az anyag egy helyi adó kivetésének a lehetőségéről szól.

Kiterjesztené a szociálpolitikai kedvezményt a használt lakásokra is az FHB Bank üzleti vezérigazgatója. Harmati László a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján az InfoRádiónak elmondta: az intézkedés élénkítené a lakáspiacot. A szakember fontosnak nevezte az állami kamattámogatás rendszerének átalakítását azért, hogy a bankok kedvezőbb lakáscélú hiteleket nyújthassanak.

Időtállónak és korszerűnek nevezte az új Nemzeti Alaptantervet az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a NAT-ban a nemzeti tudás minimumát határozták meg. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az alaptanterv a harmadik legfontosabb dokumentum a köznevelési és a felsőoktatási törvény után.

Sztrájkot hirdetnek a BKV-s szakszervezetek, ha egy hónapon belül nem történik előrelépés a kollektív szerződéssel összefüggésben. Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke az InfoRádióban azt mondta: úgy érzik, juttatásaik veszélybe kerültek, mert a Budapesti Közlekedési Központ kötbérezi a BKV-t, ha az előírtnál több lesz a menetkimaradás, ez pedig elsősorban a dolgozókat érinti majd. A BKV közleményében tudatos félretájékoztatásnak nevezte Nemes Gábor állítását és hangsúlyozza: folyamatosak a tárgyalások és készek a kompromisszumra is.

Leminősítette Görögország adósbesorolását a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő indoklásában közölte: a májusi választások után kialakult politikai helyzet miatt megnövekedett a kockázata annak, hogy Athén nem lesz képes fenntartani euróövezeti tagságát. Görögországban előzőleg letette az esküt az új, átmeneti kabinet, amelynek a legfontosabb feladata, hogy a június 17-ére kiírt parlamenti választásokig irányítsa az országot.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×