eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Balog: Nemzeti vagyonleltár készül az egészségügyben

Nemzeti vagyonleltárt hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Balog Zoltán miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kórházbezárások nélkül szeretnék a kapacitásokat úgy irányítani, hogy funkcióváltással a betegek talán távolabb, de a legoptimálisabb ellátást kapják meg. A tárcavezető beszélt arról is, hogy az oktatási rendszer átalakítására azért van szükség, mert a régi a végnapjait élte.

Nemzeti vagyonleltárt hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma - mondta a tárca vezetője. Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: amíg nem tudjuk, hogy mink van, és milyen állapotban, addig "mindenféle gazemberségek lehetségesek, addig bizalmatlanság van".

Márpedig az egészségügy a bizalmatlansággal halálra van ítélve - hangsúlyozta. Ha egy beteg nem bízhat abban, hogy tudja, mi történik vele; ha az egészségügyi kormányzat nem tudja, hogy a pénz, amit ad, eljut-e a beteghez és valóban a gyógyítást szolgálja, vagy egy lobbicsoport kasszájába megy; ha nem tudjuk, hogy a fenntartásban milyen plusz források vannak, vagyis, ha nem átlátható a rendszer, akkor nem lesz bizalom, gazdaságosság, és a rendszer nem lesz finanszírozható - vagy hihetetlenül alul-, illetve felülfinanszírozott lesz, ahogyan most - magyarázta a miniszter.

Ehhez szükséges a nemzeti vagyonleltár, egészségügyi kataszter létrehozása.

A kapacitásokat kórházbezárások nélkül szeretnék irányítani úgy, hogy a beteg talán távolabb, de optimális ellátást kapjon.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy az oktatási rendszer átalakítására azért van szükség, mert a régi a végnapjait élte. Szerinte a siker nyolcvan százalékban azon múlik, sikerül-e meggyőzni a pedagógusokat, hogy nekik is jobb lesz, ha a kormányzat el tudja indítani az ígért életpályamodellt.

Balog Zoltán hozzátette: megérti a pedagógusok aggodalmait, mert valamilyen szinten valóban sérülnek az érdekeik, de nekik is be kell látniuk, hogy az elmúlt 20 év rossz kompromisszumai miatt fenntarthatatlanná vált az oktatási rendszer is.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×