eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Milyen hatása lesz a biztosítási adónak?

A biztosítások felmondásához vezet, ha a kormány bevezeti az új Széll Kálmán-tervben megfogalmazott biztosítási adót - véli a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A Széll Kálmán-terv 2.0 egy új, egységes adóval váltaná ki a biztosítókra kivetett három jelenlegi adónemet: a pénzügyi szervezetek különadóját, a baleseti adót, és a tűzvédelmi hozzájárulást. A dokumentum szerint a vagyoni és balesetbiztosítások esetében 10, a cascónál 15, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál pedig 30 százalékos kulccsal kell számolni. Az adót jövőre vezetné be a kormány, és 15 milliárd forint többletbevételre számít belőle.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tervezet ismertetésekor azzal indokolta a biztosítási adó szükségességét, hogy az elsődleges cél az, hogy olyan széles bázisú és alacsony kulccsal terhelő adók jelenjenek meg, amelyek a fogyasztást és a forgalmat terhelik.

A Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkár-helyettese, Kerékgyártó Csaba szerint kérdéses, hogy a kormány eléri-e az új adónemmel a kívánt hatást. Szerinte ugyanis félő, hogy az adó bevezetése a biztosítások felmondásához vezet.

Kerékgyártó Csaba azt ugyanakkor elismerte, hogy Európában nem ismeretlen ez a fajta adó: az unió 27 tagállamából 23-ban létezik, és a kormány által bevezetni tervezett adó európai mintájú, forgalmi típusú adó lenne.

Az új biztosítási adó az életbiztosításokra a tervek szerint nem terjed ki.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa, Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×