eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla

Miért kerülnek ki élő szerzők az alaptantervből?

Élő szerzők nem részei a nemzeti alaptanterv magyar irodalom részének. A Magyartanárok Egyesülete szerint ez hiba.

Kikerült a Nemzeti Alaptantervből Csukás István életműve. Az író az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: szomorú emiatt és méltatlannak érzi. Kiemelte: ha Kodály Zoltánnak tetszett annak idején, amit írt, akkor most nem érti, hogy kinek nem tetszenek a művei.

A Nobel-díjas Kertész Imrén kívül nem úszta meg egy kortárs szerző sem. A NAT ugyanis "kellő távolságot kíván hagyni a még élő szerzők esetén a reflexióra" - nyilatkozta korábban az InfoRádiónak Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.

Ez az érvelés a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László szerint hibás. Nem igaz, hogy egyes élő írók irodalomtörténeti helye bizonytalanabb - tette hozzá.

Kaposi József szerint a szaktanárok ambícióján múlik ezután is, hogy a szabadon választható művek között tanítanak-e kortársat.

Arató László viszont úgy véli: a szabadon választható szerzők vagy művek listája is kötött, amin felül több szerzővel már nincs idő foglalkozni.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a múlt héten bejelentette, hogy az új NAT-ban nevesítették Wass Albertet, Szabó Dezsőt és Nyirő Józsefet. A Magyartanárok Egyesülete szerint ez nem irodalomtörténeti, hanem politikai preferenciákat tükröz.

Az államtitkárság reméli, hogy a NAT ezen a héten a kormány elé kerül, és hogy őszre elkészülnek a kerettantervek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×