eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Matolcsy: Jó az irány - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint az uniós előrejelzések is azt bizonyítják, hogy jó úton halad Magyarország. Éves összevetésben 0,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. Görögországban meghiúsultak a kormányalakítási tárgyalások; hamarosan új választást kell kiírni.

Levélben ismertette az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó gazdasági előrejelzését a tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereivel a nemzetgazdasági tárca vezetője. Matolcsy György a minisztérium honlapján közzétett levelében azt írta: a prognózis szerint a GDP-arányos államháztartási deficit az idén és jövőre is három százalék alatt marad, amire nem volt példa Magyarország uniós csatlakozása óta. A miniszter úgy véli: az előrejelzésben szereplő adatok igazolják, hogy Magyarország jó úton halad. Hangsúlyozta: ez fontos lépés afelé, hogy az unió még ebben a szemeszterben feloldja az országot megillető kohéziós források részleges befagyasztását.

Csökkent a magyar GDP

Az első negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék éves összevetésben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal esett vissza a GDP.

Pályázat tanyafejlesztésre

Összesen mintegy másfél milliárd forintra lehet pályázni június végétől tanyafejlesztésre - közölte a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor elmondta: a programban egyebek mellett a tanyasi termékek piacra juttatásához, a tanyás térségek útjainak felújításához, illetve a tanyák energiaellátásnak kiépítéséhez lehet támogatást szerezni.

Pedagógusnapon tüntetnek

A köznevelési és a szakképzési törvény bevezetésének elhalasztásáért, valamint a közszféra dolgozóit érintő 20 százalékos béremelésért demonstrál az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a pedagógusnapon öt szakszervezet. Az érdekképviseletek attól tartanak, hogy az új szabályozás hátrányosan hat a tanulókra és az oktatásra is; a jogszabályok életbe lépésével intézményeket zárhatnak be, és több ezer pedagógust bocsáthatnak el. Az oktatási államtitkár szerint a köznevelési törvényből nem következik elbocsátás, az életpályamodellben pedig 20 százaléknál lényegesen magasabb fizetésemelés szerepel, igaz nem januártól, hanem szeptembertől.

Vagyonleltár az egészségügyben is

Nemzeti vagyonleltárat hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma - mondta a tárca vezetője. Balogh Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a kapacitásokat kórházbezárások nélkül szeretnék irányítani úgy, hogy a beteg lehet, hogy távolabb, de optimális ellátást kapjon. A miniszter hangsúlyozta: először azzal kell tisztában lenni, hogy a rendszernek milyen összetevői vannak, és azok milyen állapotban vannak. Úgy vélte: enélkül nem átlátható a rendszer, így azt finanszírozni sem lehet megfelelően.

Jó az OTP eredménye

Az előző negyedév 25,8 milliárd forintos veszteségével szemben 12,8 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az OTP bankcsoport az idei első negyedévben. Az adózott profit 66 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A negyedéves adózott eredmény jobb lett a 11 milliárd forintos elemzői várakozásnál.

Javult a Mol eredménye

Az első negyedévben 73,7 milliárd forint nettó eredményt ért el a Mol, szemben az egy évvel korábbi 92,7 milliárd forinttal. A társaság gyorsjelentése szerint a bevétel 1.348 milliárd forint volt, 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Romlanak az állami egészségügy feltételei

Magyarország a 28. helyre került az idén a 2009-ben mért 20. helyről az európai országok egészségügyi rendszerének összehasonlítására készült felmérés szerint. Az Európai Egészségügyi Fogyasztási Index élén Hollandia, Dánia, Izland, Luxemburg és Belgium áll. A felmérést 2005 óta készítő svéd székhelyű kutatóintézet vezetője Brüsszelben azzal indokolta a magyar visszaesést, hogy a 60 éven át állami finanszírozású egészségügyi rendszer működési feltételei évről évre romlanak. Arne Björnberg úgy fogalmazott: az alapvető szolgáltatások még működnek, ám az egyenlőség és a méltányosság terén már egyre inkább hiány mutatkozik.

Átvette az elnöki hatalmat Francois Hollande

Franciaországban átvette az elnöki hatalmat Nicolas Sarkozytől Francois Hollande. A búcsúzó és az érkező köztársasági elnök mintegy negyven perces megbeszélést tartott az Elysée-palotában. Francois Hollande nem sokkal később a szocialisták nemzetgyűlési frakciójának vezetőjét, Jean-Marc Ayrault nevezte ki kormányfőnek. A 62 éves politikus a kormányfői tisztséget öt éven át betöltő Francois Fillont követi a miniszterelnöki székben.

Új választás lesz Görögországban

Görögországban meghiúsultak a kormányalakítási tárgyalások; ügyvivő kormányt neveznek ki az ország élére, majd új választást írnak ki. Az utolsó válságtanácskozást az államfőnél rendezték a parlamentbe jutott legtöbb párt vezetőinek részvételével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×