eur:
393.59
usd:
367.7
bux:
66070.86
2024. április 23. kedd Béla

Orbán: Döntéseket követelhet az európai helyzet - a nap hírei

A kormányfő szerint július közepéig üléseznie kell az Országgyűlésnek. Nem szedhetnek díjat a közszolgáltatók a postai csekkbefizetésért. Ismét csökkennek szerdán az üzemanyagárak.

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a kormányátalakításról tanácskozó Fidesz-KDNP-frakciószövetség üléséről távozóban úgy vélte: előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz. A kormányfő hangsúlyozta: a görögországi választások és a francia elnökválasztás után kialakult bizonytalan helyzetben szerinte arra kell készülni, hogy a következő hónapokban is kiszámíthatatlan módon működik majd az európai gazdaság. Orbán Viktor azt mondta: nyár közepére el kell készülnie a 2013-as költségvetés vázának is.

Fordított adózás az agráriumban

Az agráriumra is kiterjesztik a fordított adózást, hogy megakadályozzák a mezőgazdasági áfacsalásokat - döntött az Országgyűlés. A jogszabály alapján a fordított adózást a gabona-, az olajosmag- és fehérjenövény-kereskedelemben vezetik be. A parlament elfogadta az új fogyasztóvédelmi törvény is, ennek egyik passzusa alapján nem szedhetnek díjat a közszolgáltatók a postai csekkbefizetésért. A képviselők megszavazták a tavalyi gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló bizottság jelentését is. A testület a Jobbikot, az LMP-t, a hozzájuk köthető szervezeteket és Richard Field amerikai üzletembert is elmarasztalja a Heves megyei községben történtekkel kapcsolatban.

Tartja magát ígéretéhez a kormány

Tartja magát ígéretéhez a kormány, és 2013. január 1-jével megszűnik az ágazati különadó - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tájékoztatás szerint így a távközlési szolgáltatóknak sem kell évente ezen a jogcímen 51 milliárd forintos adót fizetni. A tárca hozzátette: a tervek szerint július 1-jével bevezetendő távközlési adóból éves szinten 44-45 milliárd forint bevétel származik, vagyis a távközlési ágazat adópozíciója - bár az idén fél éven át a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen az adórendszerben - 2013-tól javul. A minisztérium azután közölte ezt, hogy a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös közleményben fejezte ki megdöbbenését a távközlési adóval összefüggésben benyújtott törvényjavaslat miatt. A szolgáltatók azt írták: a kormányzat korábban az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette, az előterjesztésben ugyanakkor már a szolgáltatás nyújtását terhelő, így a szolgáltatókat sújtó adó szerepel. Az Országgyűlés várhatóan még a héten elfogadhatja a távközlési adóról szóló javaslatot.

Csökken az üzemanyagok ára

A benzin ára öt, a gázolajé 3 forinttal csökken szerdán - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádiónak elmondta: a benzin országos átlagos ára 425 forintra mérséklődik, a gázolajé 429 forint lesz. Az autósok 20-25 forint árkülönbséggel is találkozhatnak a kutaknál.

Nem tudják felújítani a 3-as metrót

Félmilliárd forintot fordít idén a főváros a 3-as metró infrastruktúrájára - jelentette be a főpolgármester. Tarlós István közölte: az összegből az üzembiztonságot garantáló intézkedéseket tudják megtenni, így egyebek mellett 600 méter hosszan kicserélik a legrosszabb állapotú vágányokat. Hozzátette: fontos lenne a vonal teljes felújítása, ezt azonban még jövőre sem tudják megkezdeni.

Új gyógyszeripari kódex


Új, egységes etikai kódex alapján működik a jövőben a magyarországi gyógyszeripar. A dokumentum díszpéldányát a négy magyarországi gyógyszergyártói egyesület vezetői nyújtották át az egészségügyi államtitkárnak. Szócska Miklós azt mondta: a gyógyszeripari önszabályozásnak, a közös felelősségvállalásnak fontos üzenete, hogy termékeiket nem bármi áron akarják eladni. Az államtitkár jó kezdetnek nevezte az etikai kódexet, de - mint mondta - fontos annak betartása és betartatása is.

'56-ot méltatta nancy Pelosi

Az 1956-os magyar szabadságharcot méltatta Budapesten az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti frakcióvezetője. Nancy Pelosi a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulója alkalmából érkezett egynapos látogatásra a magyar fővárosba. A politikus a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett beszélgetésen úgy fogalmazott: a szabadságáért harcoló magyar nép küzdelme 1956-ban a világban óriási visszhangot keltett.

Magyar megfigyelők Szíriában

Magyarország is részt vesz a szíriai nemzetközi megfigyelői küldetésben - közölte a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Németh Zsolt az uniós országok külügyi tárcavezetőinek brüsszeli tanácskozása után elmondta: öt szakértőt küldenek a 300 fős csoportba.

Sikeres szívműtét csecsemőn

Sikeres szívátültetést hajtottak végre egy három hónapos csecsemőn a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Ofner Péter főorvos elmondta: a kisfiú állapota stabil, ő a legfiatalabb beteg, aki eddig Magyarországon új szívet kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×