eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Lezárult a kormányátalakítás - a nap hírei

Befejeződött a kormányalakítás, az IMF-főtárgyalói poszton Varga Mihály váltja Fellegi Tamást. Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek az új adótörvényeket. A német írásbelikkel befejeződött az idei tavaszi érettségi szezon első hete. A nap legfontosabb hírei május 11-én.

Befejeződött a kormányátalakítás. Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály, a miniszterelnökséget eddig vezető államtitkár követi Fellegi Tamást. Varga Mihály a nemzetközi hiteltárgyalások mihamarabbi megkezdését tűzte ki célul.

Bírálták a parlamenti ellenzéki pártok a kormányátalakítást. Az MSZP szerint a döntések nem az ország, hanem a miniszterelnök érdekeit szolgálják. A Jobbik személyi változtatások helyett gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett, míg az LMP úgy látja, hogy politikai verőemberek kerültek pozícióba.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek az új adótörvényeket. A távközlési adóról szóló törvény július elsejével lépne hatályba. 10 perc ingyenes lesz, afölött hívásonként és megkezdett percenként, illetve minden küldött üzenet után 2 forint adót kell fizetniük a szolgáltatóknak. Az adó maximuma magánszemélyeknél havonta 700, cégeknél pedig 2.500 forint lehet. A bankokat terhelő 1 ezrelékes pénzügyi tranzakciós adó jövő január elsejétől lép életbe. Illetékfizetési kötelezettség terheli egyebek mellett az átutalást, a beszedést, a készpénz be-, és kifizetést, a készpénzátutalást, és a készpénzfizetésre szóló csekk beváltását. Mentesülnek a tranzakciós adó alól az ügyfelek saját számlái közötti valamint az értékpapírszámlával kapcsolatos fizetési műveletek.

Ellentmondásosnak tartja a tranzakciós adóra vonatkozó kormányzati elképzeléseket a bankszövetség elnöke. Patai Mihály szerint a kormánynak újra kellene gondolnia a tervet, mert az adó a tönk szélére küldené a magyar bankszektort, amely így nem tudna hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány évtizedekre konszolidálta az államháztartást. Matolcsy György a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon a növekedést és a munkahelyteremtést nevezte a legfontosabbnak. Mint mondta: a következő két évben minden energiát a gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni.

Az Európai Bizottság legújabb előrejelzése szerint Magyarországon az idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya. A brüsszeli prognózis szerint az idén 2 és fél, jövőre 2,9 százalékos deficit várható, kevesebb az őszi előrejelzésben szereplő 2,8, illetve 3,7 százalékos értéknél.

Félmilliárd forintos sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a BKV és Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az egyik, jegyértékesítést végző viszonteladóval szemben. A cég eddig több mint 562 millió forint tartozást nem fizetett meg. A Budapesti Közlekedési Központ felmondta a szerződést a céggel, emiatt 35 jegyértékesítési pont megszűnik a fővárosban.

A német írásbelikkel befejeződött az idei tavaszi érettségi szezon első hete. Mindenütt rendben folytak a vizsgák. Idén az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal nőtt, ami a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny erősödését tükrözi. Hétfőn az informatika, a latin és a héber vizsgákkal folytatódik az érettségi.

Mintegy 100 millió forinttal támogatja az artmozikat és a művészfilmek forgalmazását a Magyar Nemzeti Filmalap 66 millió forint támogatásban részesül 21 moziüzemeltető, a támogatottak fele vidéki nagyvárosban működtet filmszínházat. A forgalmazókat csaknem 37 millió forint gyorssegéllyel támogatja a Filmalap, amely mintegy félszáz, főként európai művészfilm országos bemutatóját teszi lehetővé.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×