INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Májusban biztos, hogy nem kezdődnek el a hiteltárgyalások - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság arról ír, hogy még mindig nem tudni, mikor kezdődhetnek el a hiteltárgyalások az IMF-fel és az EU-val. A Magyar Nemzet a nyugdíjrendszerről készült jelentésről számol be.

Továbbra is bizonytalan a Nemzetközi Valutaalap, az EU és Magyarország közötti hiteltárgyalások hivatalos időpontja - írja a Népszabadság. A lap szerint a parlamenti ülésterv alapján májusban még biztos nem kezdődhetnek el a hiteltárgyalások az Európai Bizottsággal és az IMF-fel. Az ülésterv szerint május 21-e és 23-a közti ülésnapokon juthatnak el odáig, hogy a jegybanktörvényt érintő módosításokról szavazhasson az Országgyűlés. Erre vár Brüsszel. A gyors haladást hátráltatja az unió protokollja, amelyen kötelező végigpörgetni a Brüsszeltől zöld jelzést kapott ügyeket, mielőtt egy unión kívüli szervezettel tárgyalóasztalhoz ülhet egy uniós tagállam. A nemrég bevezetett eljárás menetéről most tájékozódik a magyar kormány.

Elkészült a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos vizsgálati eredményeket tartalmazó jelentés, amelyet Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja pénteken ad le - olvasható a Magyar Nemzetben. A lap szerint a dokumentum többek között megállapítja, hogy a Magyarországon működő, legtöbb esetben multinacionális hátterű magánnyugdíjpénztárak 12 év alatt összesen 850 milliárd forinttal rosszabb eredményt ért el, mint amennyit állampapírokba fektetve produkált volna a rendszer. A lap úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csütörtökön három büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodása ügyében.

Az Index.hu arról ír, hogy annak ellenére, hogy a nagy vidéki egyetemeknél kevésbé esett vissza a jelentkezők száma, az oktatási intézmények mégsem lehetnek optimisták. Míg a Szegedi Tudományegyetemen a fizetős jogászképzésre harmadával többen jelentkeztek, addig egyes tanári szakokon olyan alacsony a jelentkezők száma, hogy lehet, el se indítják azokat. A Pécsi Tudományegyetemen a nyereséges karoktól kell forrásokat átcsoportosítani az erősen veszteségesekhez, ráadásul azokon a szakokon, ahol ugrásszerűen megnőtt a keretszám, nem biztos, hogy fel tudják tölteni hallgatókkal az új évfolyamot.

A korengedményes nyugdíjazási lehetőség valamilyen formában történő visszaállítását fontolgatja a kormány a vegyipari szakszervezet értesülése szerint - írja a Pénzcentrum.hu. Emellett napirenden van az év végén megszűnő korkedvezményes nyugdíjat felváltó ellátórendszer kidolgozása is. Ennek legfőbb oka a több tízmilliárd forintos biztos költségvetési bevételi forrás lehetősége.

Egyebek mellett a fenntartási, a fejlesztési és az őrzési költségek növekedése miatt szerte az országban egyre több halas-, horgász- és halnevelő tó kerül a piacra, áraik, különösen a gazdasági válság óta, folyamatosan, az elmúlt egy-másfél év során pedig rohamosan csökkennek - olvasható a Napi Gazdaságban.

Újabb részletek láttak napvilágot a Facebook hamarosan esedékes elsődleges részvénykibocsátásával kapcsolatban: a The Wall Street Journal megszellőztette, hogy a cég 85-95 milliárd dollár közötti piaci kapitalizációt céloz meg - írja a Portfolio.hu. Nem sokkal a lap értesüléseinek kiszivárgását követően megjelent a Facebook hivatalos közleménye is az IPO-val kapcsolatban, miszerint a kibocsátási ár 28-35 dollár között lehet.

Hanganyag: Windisch Judit
A címlapról ajánljuk