INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Vukovich: A mutatók nem támasztják alá a pesszimista jóslatokat

Infostart / InfoRádió
A döntéshozók egyre gyorsabb adatokat várnak a Központi Statisztikai Hivataltól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vukovich Gabriella. A KSH elnöke arról is beszélt, hogy a legfrissebb mutatók nem támasztják alá az európai recesszióról hangoztatott félelmeket.

Az elmúlt években a legtöbb megye lakossága csökkent, a változás pedig különösen szembetűnő, ha az ezredforduló elején végzett népszámlálás adatait a tavaly októberi előzetes adatokkal vetjük össze - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Vukovich Gabriella kiemelte: jövő év elején teszik közzé a népszámlálás végleges adatait, de egy egyszázalékos minta alapján augusztusban már nyilvánosságra hoznak demográfiai és iskolázottsági jellemzőket. Hozzátette: kicsi a hiba lehetősége a népszámlálási adatok rögzítésénél.

A döntéshozók és elemzők egyre gyorsabb adatokat várnak a Központi Statisztikai Hivataltól, ami rézben ellentétes a pontossággal - közölte az elnök. Hangsúlyozta: ezt azzal próbálják ellensúlyozni, hogy ahol lehet, előzetes adatokat adnak közre, ami később némileg változhat, de nagyságrendekkel nem térhet el.

Vukovich Gabriella arról is beszélt, hogy a legfrissebb mutatók nem támasztják alá az európai recesszióról hangoztatott félelmeket, a pesszimista jóslatokat. Nem egyenletes a változás, de az erős negatív várakozás befolyásolja a gazdaság alakulását is - vélekedett.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay RichárdA címlapról ajánljuk