INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az EKB a jegybanktörvény további módosítását várja - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A jegybanktörvény további módosítását várja az Európai Központi Bank a kormánytól. Várhatóan az április 23-án kezdődő parlamenti héten választanak új köztársasági elnököt. 2016-ra készülhet el az új nemzeti labdarúgó-stadion. A nap legfontosabb hírei április 12-én.

A jegybanktörvény további módosítását várja az Európai Központi Bank a kormánytól. A Portfolio.hu gazdasági hírportál a Reuters hírügynökség értesülésére hivatkozva azt írja: az Európai Központi Bank felszólította a kormányt, módosítsa a törvényt arra vonatkozóan is, hogy a fizetéscsökkentés csak a későbbiekben kinevezendő jegybanki vezetőkre vonatkozzon. Az Európai Központi Bank közleményében hangsúlyozza: a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kibővítése és új alelnök kinevezésének lehetősége sértheti a jegybank függetlenségét, mert befolyásolhatja az intézmény döntéshozó folyamatát.

Lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben találkozik José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel - mondta a testület szóvivője. Olivier Bailly úgy tudja, hogy a magyar kormányfő még ebben a hónapban egy fontos konferenciára Brüsszelbe utazik, és elképzelhető, hogy ekkor a bizottság elnökével is megbeszélést folytat. A szóvivő arról is beszélt, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben: arra kérik a magyar hatóságokat, tegyenek meg mindent a biztos befektetői jogi környezet megteremtéséért.

A miniszterelnök szerint a Gyermelyi Zrt. malomberuházása és a hozzá hasonló fejlesztések megfordíthatják a magyar élelmiszeripar sorsát. Orbán Viktor Gyermelyen, a cég új malmának alapkőletételi ünnepségén beszélt erről. A csaknem kétmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a társaság a tésztagyártáshoz szükséges összes alapanyagot hazai, vállalaton belüli forrásból szerezheti be.

Nem tervezi a kormány az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. Ezt válaszolta a nemzetgazdasági miniszter a jobbikos Ferenczi Gábor képviselő kérdésére. Matolcsy György írásbeli válaszában emlékeztetett arra, hogy a jövedéki adó mértékének változtatását uniós előírások korlátozzák, az így lehetséges mérséklés pedig Matolcsy György szerint a fogyasztóknak nem jelentene érezhető árcsökkenést, annál érzékenyebben érintené azonban a költségvetési bevételeket.

A tervek szerint pénteken tájékoztatja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról. Sajtóértesülések szerint a Fidesz elnöksége péntek délelőtt ülésezik, és a megbeszélésen várhatóan jelen lesz a két legesélyesebb államfőjelöltként emlegetett Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, valamint Kövér László házelnök, aki az új köztársasági elnök megválasztásáig ellátja az államfői teendőket. Az országgyűlés várhatóan az április 23-ával kezdődő héten választ új köztársasági elnököt.

A fagykárt szenvedett gazdálkodók legfontosabb feladata jelenleg, hogy 15 napon belül jelentsék be a kárukat a falugazdászoknál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Budai Gyula felhívta a figyelmet, hogy aki még nem kötött biztosítást, tegye meg, mert az uniós jogszabályok szerint, akinek nincs biztosítása, az csak a kárenyhítés ötven százalékára jogosult.

Felfüggesztette a Belügyminisztérium Esztergom áprilisi normatív támogatását. Az indoklás szerint a polgármester nem teljesítette a szükséges adatszolgáltatásokat. Tétényi Éva független polgármester azt mondta, a hivatal azért nem adta meg a szükséges összesítéseket, mert az intézmények állami átvétele után nem készültek el a pénzügyi zárások. A polgármester hozzátette: a kincstár a napokban 147 millió forintos inkasszót tett a város számlájára, mert az állam által átvett intézményeket a várossal finanszíroztatják.

2016-ra készülhet el az új nemzeti labdarúgó-stadion - közölte a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. Vígh László elmondta: a létesítmény egy olyan, nagyjából 65 ezer néző befogadására alkalmas, európai szintű, 5 csillagos UEFA stadion lesz, amely megfelel az Európai Labdarúgó Szövetség legszigorúbb előírásainak, vagyis a legrangosabb nemzetközi mérkőzések megrendezésre is alkalmas lesz.

Elhunyt Moldován Stefánia operaénekesnő. 82 éves volt. A Liszt-díjas Érdemes művész nyugalomba vonulásáig a magyar operajátszás egyik vezető szopránja volt. Elsősorban Verdi-hősnők megformálásával ért el kiemelkedő sikereket, de repertoárján szerepeltek a Mozart- és Puccini-operák szoprán szerepei is. Rendszeresen fellépett a nemzetközi hangverseny- és operaszínpadokon. Moldován Stefánia temetéséről később intézkednek.

A címlapról ajánljuk