eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Árthat a betegnek, ha nem az orvos dönt a gyógyszerről

Április elsejétől a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek helyett csak hatóanyagokat írhat fel az orvos, és majd a patikus dönti el, hogy milyen gyógyszert ad - erről döntött a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az orvosok közül többen tiltakoznak ez ellen. Rédl Jenő, a Szolnok megyei Orvosi Kamara elnöke azt mondta: nagyon súlyos következményei lehetnek egyes betegeknél, ha nem az orvos dönti el, milyen készítményt kapjon.

2012. április 1-jétől az orvos a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket (közülük az úgynevezett sztatin készítményeket) hatóanyagnév megjelölésével rendeli a vényen, a konkrét készítmény kiválasztásában pedig a gyógyszerész segít - olvasható a kormány.hu-n a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye, amely szerint így tovább javul a költséghatékonyságot a gyógyszertámogatási rendszerben.

Nem szabad engedni, hogy csak hatóanyagot írhassanak fel az orvosok, mert a gyógyszerész a patikában nem fogja tudni, mit csináljon - reagált a változásra az InfoRádiónak a Szolnok Megyei Orvosi Kamara elnöke. A betegségek gyógyításában a gyógyszerészek nem tudnak hatékonyan dönteni - fogalmazott.

Rédl Jenő hozzátette: az orvosnak van tapasztalata, hogy a páciensnek mit adjon a betegségre, mert ő tudja, hogy mivel lehet a leghatékonyabban és a leggyorsabban leszorítani azt.

Hosszabb távon a költségmegtakarítás sokkal drágább lesz, mert lehetnek olyan betegek, akiknek a megszokotthoz képest eltérő gyógyszer miatt súlyosbodik a betegségük és tartós kórházi ellátást igényelnek - hívta fel a figyelmet az elnök, aki kiemelte: az új rendszer értelmében az orvos nem tudja előre, milyen gyógyszert adnak a betegének a patikában, sőt az is előfordulhat, hogy minden hónapban más készítményt kap a páciens. A doktor annyit tehet, hogy ragaszkodik egy adott gyógyszerhez - fűzte hozzá.

Eltűnhet a bizalom

Nem támogatja a hatóanyag-alapú felírást a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége sem. Ilku Lívia, a szervezet igazgatója kiemelte: kikerül az orvosok kezéből a betegek terápiája.

Valamennyi betegségcsoportnál előfordulhat hatástalanság vagy mellékhatások az adott gyógyszerrel, és nem a hatóanyaggal szemben, a rendszer pedig nem tudja kezelni ezt - mondta az igazgató.

A legnagyobb probléma, hogy nem tudni, a beteg hogyan fog reagálni. Havonta más és más gyógyszert fognak kapni, így eltűnhet az orvosokba vetett bizalom - fejtette ki.

Az ügyben keressük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot is.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×