eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Levélben értesítik a hátralékos devizahiteleseket

Minden, kilencven napon túli tartozással rendelkező devizahiteles ügyfél levelet kap bankjától, hogy milyen módon könnyíthetik meg hiteltörlesztését - mondta a kormány és Bankszövetség megállapodása kapcsán a szervezet főtitkára. Kovács Levente hangsúlyozta: a mostani megállapodás már minden devizahiteles helyzetét rendezi, újabb lépések nem várhatók.

A Bankszövetség főtitkára a legutóbbi, a kormány és a Bankszövetség közötti, a decemberi egyezség részleteit leíró megállapodásról elmondta: az minden devizahitelest érint. Kovács Levente ismertette: azok, akik tavaly szeptember végéig 90 napon túli késedelembe estek, és igazolni tudják, hogy az nem önhibájukból történt, de még a bank nem mondta fel a hitelszerződést, kérhetik hitelük forintra váltását úgy, hogy a bankok a tartozás negyedét elengedik. A pénzintézetek akkor ajánlják ezt fel, ha reális, hogy az ügyfél ezután fizetni tudja a törlesztőrészleteket. Elvileg ehhez még egy további kedvezményt, a forinthitelhez állami kamattámogatást is ígért a kormány, de erről egyelőre részleteket nem tudni.

Azok, akik képtelenek fizetni a könnyített törlesztést, felajánlhatják ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelőnek. Erről még azt kell tudni, hogy az eszközkezelő nem jelent végleges megoldást, hanem csak átmenetit, az eszközkezelőtől ugyanis két év után visszavásárolható a lakás.

Az eddig rendszeresen fizető adósok kérhetik a sokat emlegetett árfolyamgát alkalmazását. Itt a már korábban is említett árfolyamokon, svájci frank esetében 180, eurónál 250, japán jen esetében 2 forint 50 filléren kérhetik a törlesztőrészlet megállapítását, öt éven keresztül. Az aktuális árfolyam és a rögzített árfolyam különbözete gyűlik egy forintszámlán, de fontos újdonság a korábban meghirdetett árfolyamgáthoz képest, hogy csak a tőketartozást kell majd megfizetni, a kamatot fele-fele részben a bankok és az állam állja majd. Kovács Levente szerint ezzel a konstrukcióval minden ügyfél jól jár, mindenképpen nyeresége származik belőle, így arra számítanak, hogy a többség élni fog vele.

A Bankszövetség főtitkára elmondta: a bankok minden, kilencven napon túli tartozással rendelkezőnek küldenek értesítést arról, milyen módon könnyíthetik devizahitelének fizetését. Kovács Levente hozzátette: azt remélik, hogy idővel a fizetési morál is javulni fog.

Újabb, a devizahitelesek helyzetét segítő lépések nem várhatók, mivel a mostani megállapodás gyakorlatilag minden devizahitelesnek szól - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×