eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tüntetők zavarták meg Navracsics és Gaudi-Nagy vitáját

Többször is tüntetők zavarták meg Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás vitáját a Corvinus egyetem Tárcatükör című rendezvényén. A két politikus a jogalkotás minőségéről és a törvényhozás tempójáról is beszélt.

"A Corvinus nem kér a Jobbikból. Mit keres egy ilyen primitív párt képviselője a legjobb egyetemen?!" -ilyen és ehhez hasonló bekiabálások szakították félbe többször is a két politikus vitáját. A rendezvény előtt is mintegy két tucat tüntető fogadta Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik országgyűlési képviselőjét. Az aulában várakozó tüntetők "STOP Jobbik" feliratú táblákkal és füttyszóval fogadták a képviselőt, és azt skandálták: rasszista. Gaudi-Nagy Tamás sérelmezte, hogy a tüntetők nem voltak kíváncsiak a reakciójára.

A kis közjáték után kezdődhetett el a vita, amelyben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy a jogalkotás területén az Orbán-kormány többet tett, mint a korábbi kormányzatok az elmúlt két évtizedben. Hozzátette: jelenleg az önkormányzati és az államigazgatási feladatok szétválasztásán dolgoznak, és ebben vannak viták. A tárcavezető kiemelte: a rohamtempóban végrehajtott reformok megalkotása közben követtek el hibákat, de törekedtek ezek kijavítására.

Gaudi-Nagy Tamás az előadás első felében főként az igazságügyi területtel valamint az egyházakkal kapcsolatos törvényeket bírálta, és ellenezte a civil szervezetekkel kapcsolatos döntéseket is. A jobbikos képviselő az alkotmányozással összefüggésben bírálta, hogy a Fidesz a választások idején nem jelezte, hogy alkotmányozni akar, és szerinte az új alaptörvény nem legitim, mert az emberek nem érzik azt a magukénak.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy nem számított kétharmados győzelemre a választásokon, de ez olyan helyzetet teremtett, amely lehetővé tette a rendszerszintű reformokat. A minisztertől a hallgatóság azt is megkérdezte, hogy miért nem szavazta meg az állambiztonsági múlt feltárást elősegítő javaslatot az Országgyűlésben. "Én jelen voltam és nem szavaztam. Úgy ítéltem meg, hogy így tudom össze egyeztetni a lelkiismeretemet és a frakciófegyelmet" - válaszolta.

Gaudi-Nagy Tamás ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy minden aktát nyilvánosságra kellene hozni, hogy megismerhető legyen, kik szolgálták ki a korábbi rendszert.

Az új büntető törvénykönyv és a közigazgatás átszervezése is téma volt. A többször is félbeszakított rendezvényen Navracsics Tibor kiemelte, hogy a Btk. módosítása már időszerű volt, hiszen a jogszabály több mint 30 évvel ezelőtt született Hozzátette: határozott cél a szigorúbb büntetőpolitika.

Gaudi-Nagy Tamás az új Btk. irányát jónak tartotta, szerinte is szigorúbb büntetőpolitikára van szükség, de hiányolta a határozottabb végrehajtást.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a járási rendszer kialakítását is a hatékonysággal indokolta, szerinte a jelenlegi kétezer helyett a jövőben 170-180 államigazgatási végpont lesz. Jelezte: jelenleg az önkormányzati és államigazgatási feladatok szétválasztásán dolgoznak. Véleményem szerint ne legyen aktív országgyűlési képviselő járási képviselő - válaszolta kérdésre a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×