eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán: Vannak sikerpontjaink

Orbán Viktor üdvözölte az Európai Központi Bank legutóbbi intézkedését, ami meglátása szerint alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy bizakodó legyen az uniós csúcstalálkozó hangulata. A fiskális paktumról szólva a kormányfő kijelentette, hogy Magyarország jól döntött, hogy aláírta. A kohéziós pénzek esetleges befagyasztásának ügyével kapcsolatban azt mondta: biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen fillért sem fognak elvenni Magyarországtól.

Magyarország nem szervez semmiféle tábort maga mellett - jelentette ki Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján. A kormányfő kifejtette: nem akarják belekeverni a politikát, nem szükséges politikai lépéseket tenni, de mindenkinek megköszönte a szolidaritását a csúcson.

Közölte: az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek márciusi ülésén jóvá fogják ugyan hagyni az Európai Bizottság - a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény - azon indítványát, hogy a 2013-as magyar költségvetési hiány várható mértékére vonatkozó brüsszeli aggodalom miatt függesszék fel az abban az évben járó kohéziós keret egy részét, de akkor már a miniszterek előtt lesz az a magyar tájékoztatás is, amely arról szól, hogy a kiigazító lépések miként teszik majd okafogyottá ennek az eljárásnak a folytatását.

Az egész ügy lezárása technikai lesz, és ezért körülbelül fél évet vesz igénybe - hangsúlyozta a kormányfő.

Azért tudom végigcsinálni a 2012-13-as gazdaságpolitikai programot, mert nem veszítettem el a politikai támogatottságot - fejtette ki Orbán Viktor.

Nem nevezném sikeresnek a magyar kormány gazdaságpolitikáját. Sikerpontjaink vannak. Magyarország nincs is abban az állapotban, hogy más ország teljesítményét minősítse - reagált egy újságírói kérdésre.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×