eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megkezdődött Brüsszelben az EU-csúcs - a nap hírei

A gazdasági növekedésről és a munkahelyteremtésről tanácskoznak Brüsszelben az uniós tagországok állam- és kormányfői. A kormány a vállalt határidőre megszünteti a különadókat. Országos, teljes körű élelmiszer-ellenőrzést rendelt el azonnali hatállyal a vidékfejlesztési miniszter.

A gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést szolgáló törekvésekről tanácskoznak Brüsszelben az uniós tagországok állam- és kormányfői. Az értekezlet első napján ismét a belga Herman Van Rompuy-t kérték fel az uniós tagországok csúcsvezetőit összefogó testület, az Európai Tanács elnökének a következő két és fél évre. Az uniós csúcson vélhetően döntenek arról is, hogy Szerbia hivatalosan uniós tagjelöltnek nyilvánítható.

A miniszterelnök szerint hamarosan megoldódik a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek kérdése. Orbán Viktor Brüsszelben úgy fogalmazott, hogy az ügy, amely szerinte technikai jellegű, rövidesen lekerül a napirendről. Az Európai Bizottság múlt szerdán javasolta, hogy függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását a jövő évi keretből, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Brüsszel szerint 2013-ban a magyar költségvetési hiány újra túllépheti a 3 százalékos határt. A magyar kormány megalapozatlannak, méltánytalannak, és jogi szempontból is vitathatónak tartja a zárolási javaslatot.

A kormány a vállalt határidőre megszünteti a különadókat - erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy 2013-ban megszűnnek az energia- és a telekommunikációs szektorra, illetve az áruházláncokra kivetett válságadók. A Bankszövetséggel decemberben aláírt megállapodás alapján a bankadó 2013-ban feleződik, 2014-ben pedig az európai szintre kerül. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány három évre kért segítséget a különböző szektoroktól, és újabb különadó-terhelést nem tervez.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerint nem lesz többezres kilakoltatási hullám. A testület úgy véli, hogy a tavalyinál mintegy 50 százalékkal több kilakoltatás várható az idén, de így is 300 alatt marad a számuk. A kamara azután nyilatkozott erről, hogy március elsején lejárt a minden év december 1-jén kezdődő kilakoltatási moratórium. A tájékoztatás szerint a sajtóban megjelent százezres számok azokra az adósokra vonatkoznak, akiknek 90 napon túli devizahitel-tartozásuk van, ez azonban nem egyezik meg a kilakoltatásra várók számával, mert a kilakoltatás csak a legvégső állomása egy hosszú folyamatnak.

Országos, teljes körű élelmiszer-ellenőrzést rendelt el azonnali hatállyal a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor azt mondta: megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús, GMO-val szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg. A miniszter hangsúlyozta: az uniós jogszabályok nem tiltják, hogy az élelmiszerek GMO-t tartalmazzanak, de ezt jól látható módon fel kell tüntetni. Mint mondta, az ellenőrzéseken a megyei kormányhivatalok állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző igazgatóságainak munkatársai szigorú vizsgálatokat tart a raktárakban és az áruházláncoknál, és határozottan fellépnek a szabálytalanságokkal szemben.

A kormány jóváhagyta, de az Európai Bizottság visszajelzéséig még nem lép hatályba a dizájner drogokról szóló rendelet. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint a sürgősség elfogadásáról várhatóan március közepéig kap értesítést a tárca Brüsszelből. Zacher Gábor toxikológus, a Péterfy Sándor utcai Kórház főorvosa az InfoRádióban elmondta: tavaly minden eddiginél többen, mintegy 2000-en kerültek drogtúladagolás miatt az intézménybe.

A tervezettnél négy hónappal később, július 1-jén vonják össze a Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát. A kormány azért döntött a halasztás mellett, mert a Magyar Nemzeti Galériánál több mint 100 millió forintos adósságállományt tártak fel. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: a két intézmény egyesítése előtt kezelni kell a pénzügyi problémákat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×