eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kohéziós pénzek ügye is téma volt Lázár János párizsi tárgyalásain

A magyar kohéziós pénzek felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslat, a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások, a magyar gazdasági intézkedések és jogszabályi változások is témái voltak Lázár János kétnapos párizsi látogatásának. A Fidesz frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából tett látogatást a francia fővárosban - tájékoztatta a kormánypárti képviselőcsoport csütörtökön az MTI-t.

A frakció közleménye szerint a frakcióvezető találkozott mások mellett Jean Léonetti EU-ügyi miniszterrel: a megbeszélésen Lázár János méltánytalannak és igazságtalannak nevezete az Európai Bizottságnak a magyar kohéziós alapok felfüggesztésére vonatkozó indítványát, továbbá beszámolt a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos magyar álláspontról. A francia miniszter a tárgyaláson azt mondta, nem hisz a szocialisták és a sajtó azon vádjainak, amelyek szerint Magyarországon veszélyben lenne a demokrácia - idézték szavait.

A fideszes politikus találkozott a francia kormánypárt, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetőjével és az európai ügyi bizottság elnökével is. Utóbbi, Pierre Lequiller - a közlemény szerint - úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdasági mutatók ismeretében számára nehezen értelmezhető a kohéziós források felfüggesztésének ügyében hozott európai bizottsági indítvány.

A francia sajtóban Magyarországgal kapcsolatban megjelent "híradások és támadások tükrében" Lázár János egyeztetett a francia szocialista párt nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársaival, akikkel egyetértett abban, hogy "a többségi demokráciában a parlamenti ellenzéknek fontos szerep jut".

A Franciaországi Zsidó Szervezetek Tanácsának elnökével és az Európai Zsidó Kongresszus főtitkárával folytatott tárgyalás során a magyar kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a magyar alkotmányos intézmények semmilyen szélsőséges és kirekesztő nézetet nem tűrnek meg az országban - írták, hozzátéve, hogy a zsidó szervezetek képviselői nagyra értékelték az Orbán-kormány lépéseit és a frakcióvezetőnek a francia sajtóban megjelent támadásokra adott válaszait.

A kormánypárti politikus emellett a párizsi magyar nagykövetségen találkozott csaknem negyven francia befektetővel, akiknek beszámolt a gazdasági szereplőket érintő magyarországi jogalkotásról. Kijelentette, hogy "a magyar kormány az energia- és a szolgáltató szektorban kemény tárgyalópartner ugyan, de mindig arra törekszik, hogy olyan - Magyarország érdekeit szolgáló - megegyezések születhessenek, amelyekkel a befektetők is elégedettek lehetnek", és Magyarország a termelő ágazatokban továbbra is számít a francia befektetőkre. Lázár János a még fennmaradó vitás kérdésekben is gyors megegyezést vár.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője párizsi látogatásának zárásaként találkozott a véleményformáló francia sajtó vezető szerkesztőivel és több közvélemény-kutató cég képviselőjével is - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×