eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Szabályoznák az elektromos cigaretták piacát

Egyelőre nem tudni, hogy miként szabályozhatja az egészségügyi államtitkárság az elektromos cigaretták piacát, de akárhogy is tennék, feltehetőleg drágítaná a termékeket.

Információink szerint már vizsgálja az egészségügyi államtitkárság, hogy hogyan szabályozhatja az elektromos cigaretták piacát. A nemdohányzók védelméről szóló törvény január 1-jei szigorítása óta egyre népszerűbb termékek górcső alá vételére múlt héten az Országgyűlésben a KDNP-s Pálffy István kérdésére tett ígéretet az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós kiemelte: óvatosan, megfontoltan fognak lépni ezen a területen, de lépni kell. mert a nikotin gyógyszerként engedélyezett hatóanyag, így forgalmazni csak a gyógyszer-hatóság által kiadott forgalomba-hozatali engedély birtokában lehet.

Az elektromos cigaretták árusítói azonban eddig nem kezdeményezték, hogy az - akár 50 milligramm nikotint is tartalmazó - patronokat gyógyszerként hozhassák forgalomba. Szócska Miklós szerint a cégek kihasználják a joghézagot.

Pálffy István felvetette, hogy a jövőben - gyógyászati segédeszközként - árusíthatnák kizárólag patikákban az elektromos cigarettákat, avagy a dohánytermékek kiskereskedelmének állami monopóliuma alá eső trafikokban.

Akárhogy is, a szükséges vizsgálatokat követően, gyógyszerként forgalomba hozva feltehetőleg csak a jelenleginél drágábban juthatnának a fogyasztók az elektromos cigarettákhoz. Ám legalább tudnák, hogy mit fogyasztanak. Az InfoRádió által megkérdezett tüdőgyógyász szerint ugyanis egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy a kínai termékekből beszívott pára a nikotinon kívül milyen anyagokat tartalmaz.

Vadász Imre kifejtette: biztosan tartalmaz nikotint, ugyanis ezzel segítik elő, hogy függőség esetén a megvonási tüneteket kiküszöbölje, de a többi összetevő nem ismert, így azt sem tudni, hogy káros anyag van-e benne. Az elektromos cigaretta nem tartalmaz kátrányt és szénmonoxidot - tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalos állásfoglalása szerint azonban nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy a termék ajánlható legyen a dohányzásról való leszokás megkönnyítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×