eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Elmarad az euróövezeti csúcs - a nap hírei

Elmarad a péntekre tervezett euróövezeti csúcstalálkozó Brüsszelben. Továbbra is ellenzi regionális fejlesztésre szánt összegek csökkentését a Régiók Bizottsága. Szigorúbban büntetné a gyermekek elleni szexuális erőszakot a kormány.

Elmarad a péntekre tervezett euróövezeti csúcstalálkozó Brüsszelben. Uniós források szerint a döntés oka, hogy Németország továbbra is fenntartásokat fogalmaz meg az euróövezeti stabilitási mechanizmus felső keretének emeléséről. Az euróövezeti államok vezetői a 27 európai uniós tagország állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozója után ültek volna össze, hogy megvitassák a témát.

Írországban népszavazást írnak ki az Európai Unió pénzügyi paktumáról - jelentette be Enda Kenny, a szigetország kormányfője. Ez lesz az első népszavazás az Európai Unióban a tagállami költségvetéseket szigorúbban kordában tartó, a tervek szerint 2013. január 1-jén életbe lépő megállapodásról.

Szerbia hivatalos tagjelöltté válását javasolják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei. A végleges határozatot a tagországok állam- és kormányfői hozzák meg, miután Románia további garanciákat tart szükségesnek a Szerbiában élő román kisebbség jogvédelméről.

Továbbra is ellenzi regionális fejlesztésre szánt összegek felhasználásának makrogazdasági feltételekhez kötését az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Régiók Bizottsága. A brüsszeli székhelyű, konzultatív jogkörű intézmény ezt az Európai Bizottság múlt heti javaslatára reagáló állásfoglalásában erősítette meg. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy Magyarország jövő évi kohéziós keretéből 29 százalékot, 495 millió eurót függesszenek fel, ha nem teljesíti a túlzott államháztartási hiány miatt 2004 óta folyó uniós eljárásban megfogalmazott ajánlásokat. Az uniós tagállamok helyi és regionális önkormányzatait képviselő Régiók Bizottsága állásfoglalásában úgy ítéli meg, hogy az intézkedésnek súlyos hatása lehet a közlekedési, energiaügyi és környezetvédelmi beruházási programok végső haszonélvezőire, vagyis a helyi hatóságokra és közösségekre.

Szigorúbban büntetné a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakot az új büntető törvénykönyvben a kormány. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádióban azt mondta: minősített eset lesz a 18 évnél fiatalabbak sérelmére elkövetett szexuális erőszak. Hozzátette: büntethetővé válik a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is; akit pedig kiskorúként szexuálisan bántalmaznak, az nagykorúvá válása után még 5 évig feljelentést tehet. Navracsics Tibor hangsúlyozta: az új kódex átvenné azt az európai szabályt is, amely szerint azokat, akik kiskorúak sérelmére követnek el szexuális jellegű bűncselekményeket, el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, amely gyermekek felügyeletével, gondozásával függ össze.

Az idén mintegy 75 milliárd forint vállalati pályázati keret áll rendelkezésre a hazai kutatás-fejlesztés támogatására nemzeti és európai uniós forrásokból - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán egy budapesti rendezvényen azt mondta: a pályázatok egy részét már kiírták, és várható, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség újabb lehetőségeket jelentet meg március közepéig, illetve június végéig.

Hamarosan megkezdi működését a Tudományos és Technológiai Obszervatórium - jelentette be a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. Mészáros György az Országgyűlés Innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén közölte: az obszervatórium célja, hogy a kutatás területéről napra kész információkkal segítse a kormányzati, valamint a vállalkozói szférát. Hozzátette: olyan háttér informatikai rendszert alakítanak ki, amely új, az eddiginél pontosabb, használhatóbb adatbázisok létrehozását eredményezi.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 7 százalékos szintjén a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Simor András, a jegybank elnöke azt mondta: a januári kamatdöntés óta Magyarország kockázati megítélése javult, érezhetően optimistább a befektetői hangulat.

Március elején, a februári fizetéssel utalják a BKV dolgozóinak a kormányrendelet szerint járó bérkompenzációt, amelyet visszamenőleges hatállyal január elsejéig megkapnak az alkalmazottak. A Budapesti Közlekedési Központ és a közlekedési társaság közleménye szerint a BKV vezetése folytatja a kollektív szerződésről szóló tárgyalásokat is, de ha a szakszervezetek nem kívánnak megállapodni, akkor március 4-étől a hatályos Munka törvénykönyve szerint folytatódik a BKV dolgozóinak foglalkoztatása.

Romániában elfogadta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálásáról szóló törvénytervezetet a képviselőház. Ahhoz, hogy a jogszabály hatályba léphessen, Traian Basescu államfőnek is alá kell írnia a törvényt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×