eur:
389.01
usd:
361.33
bux:
68695.88
2024. május 7. kedd Gizella

A Hunvald-per és a brüsszeli döntés is szóba került a parlamentben

Az Európai Bizottság múlt heti javaslata, valamint a Hunvald-per került szóba a többi között az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

A felsőoktatási jelentkezési számok megvitatása után az MSZP-s Lukács Zoltán Esztergomot féltette, majd javasolta, hogy szüntessék be a település ellen indított inkasszó eljárást, mivel ezzel - mint mondta - kivéreztetik a várost

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy az inkasszó eljárás már lezárult, az önkormányzatok bizonyos intézményeit pedig pont az elhatalmasodó önkormányzati adósságok miatt kellett.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője fordulópontként értékelte az Európai Bizottság múlt heti javaslatát a kohéziós alap egy részének befagyasztásáról. Németh Zsolt külügyi államtitkár viszont méltánytalannak és jogellenesnek minősítette az eljárást, mivel a kormány 3 százalék alatt tartotta és tartja a hiányt.

Mirkóczky Ádám, a Jobbik képviselője Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester múlt heti - elsőfokú - ítélettel kapott büntetését keveslette. Elképesztőnek minősítette, hogy nem vizsgálták meg a hatóságok, hogy hogyan rendelkezhetett a volt polgármester luxusautó parkkal és repülőgéppel. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a kormány nem fűz kommentárt az ítélethez, és nincs befolyása a tőle függetlenül működő bíróságok munkájára.

A KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet a szerdához 120 éve született, majd a II. világháború alatt mártírhalált halt Boldog Apor Vilmosról emlékezett meg.

A napirend előtt utolsóként felszólaló Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Európai Bizottság múlt ajánlása nyomán biztosította a kormányt a Fidesz parlamenti frakciójának támogatásáról. A politikus úgy véle, hogy a bizottság javaslata nem fair és nem sportszerű, nyomásgyakorlást és csoportérdekeket szolgál, habár mivel Brüsszel az unió állampolgárainak felel, Magyarország érdekeit is szolgálnia kellene.

Lázár János úgy vélte, hogy annak ellenére, hogy a magas strukturális hiány a 2004 és 2010 közötti kormányok bűne, a büntetés minden magyar adófizetőé lehet. A frakcióvezető feltette a kérdést, hogy miért csak épp egy kelet-európai államot próbálnak büntetni, ha Magyarországon tényleg 3 százalék alatt van a költségvetési hiány. Mint mondta: ideje lenne tisztán beszélni, hogy kinek az érdekeit sérti a magyar gazdaságpolitika.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×