eur:
388.97
usd:
361.23
bux:
68685.2
2024. május 7. kedd Gizella

Lázár: Ötpárti tárgyalások lesznek a választási eljárásról és a pártfinanszírozásról

A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy ötpárti tárgyalást kezdeményez a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben; ilyen a választási eljárási törvény, illetve a pártfinanszírozás - nyilatkozta Lázár János a Népszabadságnak adott interjújában. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt: az oktatási államtitkárság nem biztos, hogy jól mérte fel a magyar valóságot a felsőoktatási keretszámok meghatározásakor.

A napilap hétfői számában megjelent interjúban Lázár János azt mondta, hogy az ötpárti tárgyalásokat júniusig megpróbálják majd lezárni.

A felsőoktatási keretszámok kapcsán Lázár János közölte, azt valószínűsíti, hogy Magyarországon a társadalmi csoportok nagy része előtt bezárul a jogászképzés lehetősége, és társadalmi értelemben zárt, homogén jogász-közgazdász társadalom alakul ki. "Ami azt jelenti, hogy egy falusi szegény gyerekből lehet, hogy lesz mérnök vagy pedagógus, de jogász nem. Az is probléma, hogy ha középosztálybeli családok, amelyek fizetésre kényszerülnek, nem azt nézik, melyik magyarországi egyetemre menjen a gyerekük, hanem azt, hogy melyik külföldire. Ezzel sokat veszíthetünk".

Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint a keretszámokat a miniszterelnök iránymutatása alapján határozták meg, Lázár János azt mondta: "az államtitkárság nem biztos, hogy jól mérte fel a magyar valóságot, de a kormánydöntés megszületett. A kételyeimet meg fogom osztani az államtitkár asszonnyal is, mert sok képviselőtársam hasonló aggályokat oszt" - fogalmazott.

Meg kell nyernünk a németeket

Arra a kérdésre, hogy az európai stabilitási paktum magyar támogatása az ára, hogy az EU zöld jelzést adjon az érdemi IMF-tárgyalások elkezdésének, Lázár János úgy válaszolt: "nem tudok róla, de ha így lenne, az azt mutatná, hogy Orbán Viktor remekül tárgyalt." Bővítette az ország mozgásterét, szemben azzal a korábbi gyakorlattal, amit a "bólogató Lacik, Ferik, Gordonok" képviseltek. Õk maguk akartak megfelelni, maguk akartak jó fiúk lenni, odabújni egy "simogatásért" a "nagyokhoz".

A politikus szerint az európai viszonyok átalakulóban vannak, a németek szava sokkal több egy szavazatnál, arra mindenki odafigyel. A német politika világossá tette, hogy számára a stabilitási paktum kardinális kérdés. Lázár János azt is közölte: "remélem világossá tudjuk tenni a CDU és a CSU számára: Magyarország új szövetséget szeretne kötni Németországgal. El kell oszlatnunk a demokratikus félelmeket és kételyeket német barátainkban, és meg kell nyernünk őket Magyarország újjáépítésének."

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök Brüsszelben azt mondta: a konszolidáció időszaka következik, Lázár János közölte: ez az ország külső és belső helyzetének megszilárdítását jelenti. Ez olyan, mint amilyen az 1920-as években volt Bethlen István konszolidációs programja. A külső megszilárdítás azt jelenti, hogy az elmúlt időszakhoz képest kevesebb konfliktussal, és több megegyezéssel járó nemzetközi szerepre törekszünk. Brüsszelben, Berlinben, Párizsban és a határon túli magyarok érdekében a szomszédainkkal - mondta a politikus az interjúban.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×