eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Drágulhatnak az utasbiztosítások

A forint gyengülése miatt jelentősen drágult az elmúlt egy évben a külföldi egészségügyi ellátás költsége, ami a biztosítókat az utasbiztosítások árának emelésére kényszerítheti. A Netrisk.hu biztosítási portál elemzése szerint ugyanakkor a szolgáltatók egyelőre kivárnak, a síszezon elején még a tavalyi árakon kínálják utasbiztosítási termékeiket.

Ma még változatlan áron kötheti meg utasbiztosítását, aki külföldre indul, a Netrisk.hu piaci elemzése szerint ugyanakkor a biztosítók emelhetik a biztosítási tarifákat a közeljövőben a gyenge forint miatt. A hazai fizetőeszköz gyengélkedésével ugyanis az elmúlt egy évben jócskán megemelkedett a külföldi egészségügyi ellátás forintban számolt költsége is. Ha a külföldi utazás során az ügyfél bármilyen orvosi ellátásra szorul, annak árát a biztosítónak a helyi devizában - jellemzően euróban - kell teljesíteni, ahogy a betegszállítás költségét is, ami egy síbaleset esetében például önmagában is több százezer forint lehet.

A forint átmeneti gyengesége általában nem okoz áremelkedést a biztosítási termékeknél, ám ha a hazai fizetőeszköz tartósan gyenge marad, egy idő után elkerülhetetlen a magasabb költségek érvényesítése.

A síelni indulók számára jó hír, hogy utasbiztosításukat a tavalyi árakon köthetik meg, hiszen a korábbinál nagyobb anyagi kockázatot háríthatnak át változatlan feltételekkel a biztosítókra - hangsúlyozta Ertl Pál, a Netrisk.hu vezérigazgatója, hozzátéve: a biztosítás akár napi néhány száz forintból megoldható, ami a jelenlegi helyzetben komoly kiadástól mentheti meg a külföldre indulókat.

Ma már minden biztosító utasbiztosítási terméke tartalmazza a 24 órás asszisztenciát, az élet-, baleset- és betegségbiztosítást, továbbá több módozatnál a felelősség-, jogvédelem- és poggyászbiztosítást is. A biztosítás így a betegszállítás és ellátás mellett többnyire a hozzátartozók értesítésére, kiutaztatására, a gyermekek hazajuttatására, vagy éppen az idő előtti hazautazással járó költségek megtérítésére is használható. Sőt, olyan felelősségbiztosítást is nyújt az ügyfeleknek, amelyek egy sípályán okozott baleset esetén is fedezik a kártérítés költségeit. A külföldi utazás idejére szóló biztosítást még Magyarország területén meg kell kötni ahhoz, hogy érvényes legyen.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×