eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Cséfalvay: Meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek Magyarországot erősítik

Ha az Európai Uniótól és az IMF-től van egy védőháló, a magyar gazdaság könnyebben jut forrásokhoz - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdasági államtitkára az MR1 Kossuth Rádióban.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint megszokott rutineljárás, amikor az Európai Bizottság ellenőrzi a tagországok törvényeit és jelzi, ha azokkal ellenkeznek az uniós jogszabályokkal. A politikus erről az MR 1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt.

Hozzátette: a parlament minden országban megalkotja a törvényeket, a bizottságnak pedig az uniós szabályok és alapértékek őrzőjeként figyelmezteti a tagokat, hogy az adott jogszabályok összeférnek-e az uniós törvényekkel.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány 2008-ban 20 milliárd eurós hitelt vett fel, ennek idén egy jelentős részét vissza kell fizetni. A pénzpiacról sokkal olcsóbban lehet finanszírozni egy ilyen törlesztést, ha az Európai Uniótól és az IMF-től van egy védőháló, ezt egy alacsonyabb kamatszinten lehet elérni, ez a tárgyalások legfontosabb célja.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, a költségvetéssel kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy milyen növekedéssel lehet számolni idén.

A kormány bízik abban, hogy Európa meghatározó országai, így a német gazdaság is növekedő pályára áll, mivel a magyar gazdaságra erős hatással van, így Magyarországra is pozitív hatással lehet - mutatott rá az államtitkár, aki szerint meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek Magyarországot erősítik, így az uniós forrásokat sokkal gyorsabban kellene bepörgetni a magyar gazdaságba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×