INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Orbán akcióterv kidolgozását várja két miniszterétől

InfoRádió / MTI
Védelmi bizottságokat hoz létre a kormány az egészségügy létszámhiánya miatt fenyegető krízishelyzet elkerülésére - közölte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Akciótervet dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy a rezidensek letétbe helyezett felmondóleveleinek aktiválódása miatt egyetlen beteg se maradjon egészségügyi ellátás nélkül, és a magyar kórházakban ne alakuljon ki olyan krízishelyzet, mint az elmúlt hetekben Szlovákiában - jelentette be Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője közölte, hogy Orbán Viktor Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, valamint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert utasította az akcióterv végrehajtására.

Az erről szóló, szerdán elfogadott kormányrendelet szerint minden megyében létrejön egy egészségügyi védelmi bizottság. Ezt a megyei kormányhivatal vezetője irányítja majd, és tagjai lesznek a megyei kórházigazgatók, a megyei tisztifőorvos, illetve az egészségügyi államigazgatás megyei vezetői. Az operatív, vagyis gyors információáramlást és intézkedést lehetővé tevő rendszer biztosítja majd, hogy szükség esetén orvosokat vezényeljenek át a gyógyító szakember nélkül maradt településekre - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Jelezte, hogy mivel az egészségbiztosítási alap egyenlege kedvezőbben alakul az előzetesen kalkuláltnál, felgyorsulhat a konzultáció az ágazattal, és már jövő héten lesznek egyeztetések. Kérdésre válaszolva azonban a kormányfő szóvivője egyértelművé tette, hogy a rezidensek kérése ellenére Orbán Viktor továbbra sem tárgyal személyesen velük; ez a jövőben is Szócska Miklós egészségügyi államtitkár feladata lesz.

Egy másik témát érintve a szóvivő megemlítette azt a levelet, amelyben Orbán Viktor a végtörlesztés igénybe vételére buzdítja a közszolgálatban dolgozókat, akiket január elején a munkahelyi vezetőik tájékoztatnak majd a kedvezményes kölcsön-visszafizetés lehetőségeinek részleteiről.

A címlapról ajánljuk