eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

MSZP: a kormány nem egyeztetett a vallási közösségekkel

Ne a politika döntsön az egyházakról - követeli az MSZP az egyházügyi törvény országgyűlési vitájában.

Nyakó István, az Országgyűlés vallásügyi bizottságának szocialista tagja szerint sok keresztény közösségnek az idei volt az utolsó karácsony, amikor egyházként ünnepelhette Jézus születését, ugyanis Lázár János fideszes frakcióvezető ígéretének megfelelően változatlan formában terjesztette a Parlament elé a korábban jogtechnikai megfontolásból visszavont, és időközben az Alkotmánybíróság által megsemmisített jogszabály-tervezetet.

Nyakó István kifogásolta, hogy az új javaslatról sem egyeztettek az egyházakkal. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki pártok és a kisegyházak mellett a református és az evangélikus egyház is bírálta a jogszabályt, amelyet már csak két kereszténydemokrata képviselő írt alá. Nekik a szocialista politikus szerint Isten előtt kell majd elszámolniuk erről.
Hangsúlyozta, hogy az új javaslat szerint az egyházzá nyilvánítás parlamenti döntéshozatalát nem az illetékes miniszter, hanem az Országgyűlés vallásügyi bizottsága készíti elő, tehát továbbra is a politika dönt arról, hogy melyik felekezet lesz egyház. Nem lehet elvárni a vallási közösségektől, hogy térden állva rimánkodjanak a parlamentnek az egyházzá nyilvánításért - fogalmazott Nyakó István.

Megígérte, hogy az MSZP kormányra kerülése esetén széles körű egyeztetést tart, újraírja a törvényt, és ismét egyházi rangra emeli az egyesületi keretek közé szorított, regisztráció híján 2012. március 1-jén jogutód nélkül megszűnő vallási közösségeket.

Az Országgyűlés szerdán délután, 4 óra 20 perces időkeretben vitatja meg, és várhatóan pénteken fogadja el az egyházügyi törvényt. Az úgynevezett bizniszegyházak kiszűrésére megalkotott jogszabály ugyanúgy 14 vallási közösséget ismer el egyháznak, mint az első verzió. Annyi változás van benne, hogy a vallási tevékenységet végző egyesület egyházként való elismerését a szervezet vezetője kezdeményezheti ezer ember aláírásával, a népi kezdeményezésre vonatkozó szabályok alkalmazásával. Létezik azonban egy kormánypárti módosítási javaslat is, amely az egyesületek egyházzá nyilvánításának feltételeként nem legalább százéves nemzetközi múltat, hanem csak 15 vagy 20 éves működést szabna feltételül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×