INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Milyen esetben lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni 2012-től?

Infostart / InfoRádió
Nem döntött szerdán az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztári beadványokról, a testület az idén már nem tart több teljes ülést. A folyamatban lévő ügyek lenullázódnak elsejével. Lövétei István alkotmányjogász kiemelte: csak egy konkrét jogsértés alapján merülhet fel az alkotmányjogi panasz esete.

A szeptemberben 15 tagúvá bővült alkotmánybíróság ugyan napirendre vette, de nem döntött a magán-nyugdíjpénztári beadványokról. Holott az Origo korábban azt írta, augusztusban már készen volt a határozattervezet, amely a szabály több pontját is megsemmisítette volna, de augusztus végén erről már nem döntött a testület. December elején egyébként még az is kérdéses volt, hogy idén egyáltalán napirendre tűzi-e a testület a beadványokat.

Többször kerestük Sereg Andrást, a testület szóvivőjét, de nem értük el. Az MTI-nek nem akart nyilatkozni arról, hogy miért maradt el a döntés.

A szabályok változása miatt az Alkotmánybíróságon a folyamatban lévő ügyek lenullázódnak, ráadásul nem is lehet a jövőben az eddigihez hasonlóan megtámadni jogszabályokat a testület előtt.

Lövétei István alkotmányjogász kifejtette: az új szabályok szerint jövőre alkotmányjogi panaszként lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, és mindezt az teheti meg, akinek esetében felmerül annak a lehetősége, hogy az alkotmányosságot sérti valamilyen tb-szabály. Megszűnik az a lehetőség, hogy szabadon fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz, csak egy konkrét jogsértés alapján merülhet fel az alkotmányjogi panasz esete - tette hozzá.

Ha valaki kap egy tb-határozat vagy egy magán-nyugdíjpénztárra vonatkozó hatósági határozatot, akkor merülhet fel az a kérdés, hogy sérti-e az alapjogát. Ha nem kap ilyen iratot, akkor nem fordulhat az Alkotmánybírósághoz - hangsúlyozta.

Hanganyag: Windisch Judit


A címlapról ajánljuk