eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Benyújtotta az 1. blokk továbbüzemeltetésére vonatkozó engedélykérelmét a paksi atomerőmű

A Paksi Atomerőmű Zrt. benyújtotta jóváhagyásra az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához december 5-én - mondta Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója el kedden sajtóbeszélgetésen.

A vezérigazgató az engedélykérelem benyújtását megelőző több mint egy évtizedes folyamatról szólva hangsúlyozta: ez idő alatt igazolták, hogy biztonsági és műszaki szempontból megvalósítható, gazdaságilag pedig kifizetődő, ha a tervezett 30 év után további 20 éven át üzemelnek a paksi atomerőmű blokkjai.

"Ez az erőmű, nem az az erőmű, amit ezelőtt 29 éve üzembe helyeztünk" - húzta alá Hamvas István. Mint mondta: fejlesztések, biztonságnövelő intézkedések sorát hajtották végre azóta. Ezek eredményeként a paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által lefolytatott vizsgálatok is.

Az egyes blokkot 1982. december 14-én helyezték üzembe, a törvények szerint az üzemidő lejárta előtt egy évvel kell benyújtani a kérelmet.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×