eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Egy hét múlva szavazhat az Országgyűlés a bírói vezetőkről - a nap hírei

Várhatóan még a héten megnevezi jelöltjeit a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal élére a köztársasági elnök. Az egészségügyi államtitkár szerint jövőre minden pluszforrást a bérekre kell fordítani az ágazatban. Alkotmánybírósághoz fordult a hajléktalanokat sújtó közterülethasználati szabályozás miatt az ombudsman.

Várhatóan még a héten megnevezi jelöltjeit a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal élére a köztársasági elnök. Ez azután derült ki, hogy Schmitt Pál fogadta Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét, Polt Péter legfőbb ügyészt, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit. Az igazságügyi miniszter azt mondta: nem konkrét személyekről, hanem a jelöltekkel kapcsolatos elvárásokról egyeztettek. Navracsics Tibor ezek között említette az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése mellett azt, hogy a leendő elnökök feladata a hatékony bíráskodás megszervezése. A találkozó után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a csütörtöki házbizottsági ülésen azt fogja javasolni, hogy az alkotmányügyi bizottság hétfőn hallgassa meg a jelölteket, az Országgyűlés pedig december 13-án, kedden szavazzon a jelöltekről.

Az egészségügyben minden tartalékot a bérekre kell fordítani

Az egészségügyi államtitkár szerint jövőre minden pluszforrást a bérekre kell fordítani az egészségügyi ágazatban. Szócska Miklós az emberi erőforrás-helyzetet nevezte az ágazat központi kérdésének. Hozzátette: a kormányzat az év végére tartogat még meglepetést az egészségügyben dolgozóknak. Az államtitkár egy budapesti konferencián tartott előadásában arról beszélt, hogy mostanáig egy átláthatatlan, sok érdektől szorított ellátórendszer volt. Hangsúlyozta: január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzati fekvőbeteg-intézmények állami fenntartásba kerülnek, és a cél az, hogy a jövőben rugalmas, szakmai és komplex legyen az irányítás.

Hogyan módosítják a köznevelési törvényt?

Nem született megállapodás a köznevelési törvényhez benyújtott fideszes módosításokról a kormánypártok frakcióülésén. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a tanácskozás után azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésen kiállt a jogszabály mellett. A törvénytervezethez több mint háromszáz módosító indítványt nyújtottak be, ezek közül majdnem 200-at fideszes képviselők.

A hajléktalanok miatt aggódik az ombudsman

Elfogadhatatlannak tartja a közterületen lakhatást tiltó szabályozást az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté ezért a főként a hajléktalanokat hátrányosan érintő szabályozás megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól, miután a belügyminiszter és a Fővárosi Közgyűlés is elutasította a módosításra vonatkozó kérését. Az ombudsman szerint a szankcionálás nem felel meg a jogállami követelményeknek, a fővárosi rendelet pedig sérti az érintettek egyenlő méltósághoz való jogát.

Jelentést tett az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület

Legfeljebb 2017-ig lehet az üvegház hatású gázok kibocsátásának radikális csökkentésével mérsékelni a globális éghajlatváltozást. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület jelentésében azt írta: ezután már csak úgy lehet elkerülni a két Celsius foknál nagyobb átlagos hőmérsékletnövekedést, ha a közlekedésnek, az épületeknek és a termelésnek nulla lenne a kibocsátása, ez viszont nem lehetséges. A klíma- és energiaügyért felelős államtitkár az InfoRádióban azt mondta: forróbb nyarakra, ritkább, de nagyobb mennyiségű csapadékra kell számítani a következő évtizedekben Magyarország területén is. Bencsik János hangsúlyozta: az ivóvíz és a mezőgazdaságnak szükséges öntözővíz biztosítása is komoly problémát okozhat majd, ezek megoldását pedig a következő években kell kidolgozni.

Alakul az Andrássy-negyed

Már készül az Andrássy-negyed kialakításába bevonható állami ingatlanok és az ezekbe költöztethető múzeumok, kulturális intézmények listája - mondta Baán László kormánybiztos. Emlékeztetett arra: az Ötvenhatosok terére tervezett MúzeumLiget, az ott elhelyezendő épületek, intézmények koncepcióját 2012. június 30-áig kell a kormány elé terjesztenie, majd a kabinet döntése után a tervpályázat kiírásának határideje 2013. szeptember 30-a.

Leminősítéssel fenyeget a Standard & Poor's

Túlzónak és igazságtalannak nevezte a Standard & Poor'snak az eurózóna tagállamainak besorolására vonatkozó bejelentését a EuroGroup elnöke. Jean-Claude Juncker azt mondta: az euróövezet azon van, hogy rendbe tegye a dolgokat, és a figyelmeztetést, hogy romolhat az eurózóna tagállamainak hitelminősítői besorolása, nem kell túl komolyan venni. A világ legnagyobb hitelminősítője hétfőn, az amerikai tőzsdezárások után jelentette be, hogy leminősítési vizsgálat alá vett 15 eurótagállamot.

Letette a hivatali esküt a belga kormány

Belgiumban letették a hivatali esküt az új kormány tagjai. Elio Di Rupo miniszterelnök, 12 minisztere és a hat kiemelt jogkörű államtitkár hivatalba lépésével véget ért az ország eddigi leghosszabb, 2010 tavaszán kezdődött belpolitikai válsága. A kormány megalakítását az tette lehetővé, hogy megállapodott egymással a kabinet összetételéről tárgyaló hat politikai párt.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×