eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szász Károly: Biztosítani kell a pénzügyi rendszer jövedelmező működését

Szász Károly szerint a pénzügyi közvetítőrendszer stabil, hatékonyan működik, de alkalmazkodóképessége határára ért, ezért szerepét akkor tudja betölteni, ha további terheket nem raknak rá. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke erről kedden, a szervezet tavalyi évi tevékenységéről szóló jelentés általános vitájában beszélt a parlamentben. Szász Károly expozéjában ismertette, hogy a magyar pénzügyi szektor hárítani tudta a több éve tartó, s egyre újabb fordulatokat vevő globális gazdasági, pénzügyi válság ostromait, de a küzdelem nyomai egyre kevésbé takarhatók el.

Hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a közvetítőrendszer jövedelmezően működhessen, a képződő jövedelem pedig tőkeként a rendszerben maradhasson, növelve az alaptevékenység kockázatkezelő-képességét. "A jövedelemképződés nem egy ágazat belügye, hanem az egész gazdaság finanszírozásának kulcskérdése" - mondta.

Nem a magas jövedelmezőséget kell támadni, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szektor tőkéjével szolgálja és betöltse társadalmi és gazdasági szolgáltatási funkcióját, mert a pénzügyi közvetítőrendszer olyan éltető infrastruktúra a modern piacgazdaság számára, amely nélkül az nem képes hatékonyan és versenyképesen működni, amely nélkül nincs növekedés és jólét - fogalmazott Szász Károly.

A hitelintézeti szektor működésének alapja, hogy lejárati és kockázati transzformáció biztosításával segíti a gazdaságban képződő megtakarítások közvetítését a hitelt igénylő gazdasági szereplőkhöz. A rendszerben lévő tőke a kockázatfelfogó képességet testesíti meg. Amennyiben nem képződik a szektor működése során kielégítő jövedelem, akkor a kockázatfelfogó tőke létjogosultsága kérdőjeleződik meg - hívta fel a figyelmet.

A válság hatására az elmúlt években folyamatosan romlott mind a vállalati, mind a lakossági hitelportfólió. Az értékvesztés és céltartalékképzés 2010-ben mintegy 400 milliárd forinttal rontotta a bankszektor eredményességét, a bankadó pedig az előbbi összeg mintegy harmadával - ismertette.

A hitelintézetek likviditása jelenleg stabil, fizetési kötelezettségeiknek mind forintban, mind devizában eleget tudnak tenni. Az anyabankok azonban visszavonják a hitelezési tevékenység visszaszorulása során felszabaduló likvid - elsősorban a likvid deviza - forrásokat, s az is kedvezőtlen, hogy - forint- és devizaalapon egyaránt - hiányoznak a gazdaság finanszírozásához szükséges hosszú lejáratú források. Ezért a közeljövőben bevezetésre kerülő likviditásszabályozási eszköztárnak fokozott figyelemben kell részesítenie az intézményi szintű forint- és devizalikviditást mind rövid-, mind középtávon - hangsúlyozta.

A felügyelet elnöke szerint a hitelintézetek tőkehelyzete is stabil, a tőkemegfelelési mutatók magasak, s a rendelkezésre álló tőke nagy része a legjobb minőségű, bármikor hozzáférhető tőkeelemekből áll. Úgy látja azonban, mivel a válságot követő szabályozási elképzelések a bankrendszer tőkehelyzetének radikális megerősítésére irányulnak, a tőkestruktúrában ma még létező, relatív előnyünk a jövőben várhatóan csökkenni fog.

"A jövedelmezőség alacsony szintje melletti korlátozott belső tőkeképződés különösen sebezhetővé teheti a hitelintézetek helyzetét a szabályozási kihívások keltette tőkeszükségletért folyó harcban" - figyelmeztetett. Mindezek mellett a meglévő tőketartalékok a válságban gyorsabban olvadnak el, ezért hitelintézeteink számára kulcskérdés, hogy milyen hatékonyan képesek megfelelni a portfolióminőséggel kapcsolatos kihívásoknak.

Felhívta a figyelmet arra is: a bankok tulajdonosai mindvégig kiálltak Magyarországon működő érdekeltségeik mellett, sőt támogatták őket, a támogatási képesség és akarat azonban függvénye saját lehetőségeiknek, üzleti elképzeléseiknek. Mivel az itteni hitelintézetek tulajdonosai is egyre erősödő nemzetközi kockázatoknak vannak kitéve, másrészt a korábban saját kormányaiktól kapott mentő tőkeinjekciók visszafizetését is meg kell kezdeniük, megnehezül külföldi leányvállalataik tőkéhez juttatása, anyavállalatok általi támogatásuk, ami a magyarországi üzleti aktivitás részleges csökkentését is előrevetítheti.

Kifejezte ugyanakkor azon meggyőződését, hogy az állam által kívánt gazdaságszerkezeti átalakításnak, gazdaságmegújításnak és gazdaságélénkítésnek a hitelintézeti, üzleti aktivitás támogatásával, a hitelintézetek aktív szerepvállalásával kell megvalósulnia.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×