eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hoffmann: Az állami kezelés nem oldja meg az iskolák anyagi problémáit

Az iskolák állami fenntartásba vétele nem oldja meg az anyagi problémákat, de biztosítja azt, hogy az egész országban hasonló színvonalú oktatást biztosítsanak minden gyermek számára, mondta Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában. Az oktatásért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy a napokban megjelent sajtóértesülésekkel ellentétben a kormány elfogadta a köznevelési törvény tervezetét.

Múlt szerdai ülésén a kormány elfogadta a törvénytervezetet, már csak apróbb simítások vannak hátra annak nyilvánosságra hozataláig - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatási államtitkár.

Hofffmann Rózsa szerint nincsenek késésben, a kormány elfogadta a tervezetet, amely "nagyon sok dicsérő jelzőt kapott". A nyilvánosságra hozatal előtt még szerkeszteni, stilizálni kellett a dokumentumot, ezt az államtitkárság a hét végéig meg is tette, így kedden vagy szerdán, miután "áldást adtak rá", fenn lesz a honlapjukon.

Hoffmann Rózsa jelentős minőségi előrelépésnek nevezte az elmúlt időszakban, az ügyben történteket. Mint mondta, van egy koncepcionálisan szentesített, politikailag elfogadott, összefüggő, koherens, a köznevelési rendszert szabályozó anyag, amely ugyan még nem jogi normaszöveg, még lehetnek bizonyos pontatlanságok benne, de amelynek birtokában már meg is kezdték a jogi normába öntést - fogalmazott.

Hoffmann Rózsa szerint a közoktatási törvénytervezet tavaly nyilvánosságra hozott koncepciója óta nem voltak nagy változások, inkább csak bővítették a korábbi szöveget.

Ha kell, közbeavatkozik az állam


Az iskolák állami fenntartásba vétele nem oldja meg az anyagi problémákat - figyelmeztetett az államtitkár, hiszen egy köznevelési intézménynek a működtetése ugyanannyiba kerül, akárki a fenntartó.

Az állami fenntartás, pontosabban az állami felelősségvállalás növelése, az állam joggyakorlásának törvény általi biztosítása garantálja viszont azt, hogy minden gyerek egyformán magas színvonalú nevelésben-oktatásban részesüljön - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa.

Ez eddig azért nem sikerült, mondta, mert az önkormányzatok dolga, felelőssége volt az oktatás, nem volt egységes állami, tartalmi irányítás, állami ellenőrzés. Mi több, a finanszírozás is nagyon esetlegessé vált, óriásiak lettek a különbségek az iskolarendszeren belül, ez pedig megengedhetetlen.

Megengedhetetlen az oktatási államtitkár szerint az is, hogy ma a fiatalok mintegy húsz százaléka szakmai végzettség nélkül, funkcionális analfabétaként lép ki az iskola falai közül.

Az állami fenntartás azzal segíti majd ennek a jelenségnek a megszüntetését, hogy garantálja a szükséges feltételeket, ellenőrzi, mi történik az iskolában, és szükség esetén közbeavatkozik. Ma erre nincsen lehetőség.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×