eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A költségvetésről tárgyal a kormány - a nap hírei

A jövő évi költségvetésről tárgyal kihelyezett ülésén a kormány. Személyes egyeztetést javasolt a kormányfőnek a devizahitelesek ügyében a jegybank elnöke. Drágulnak szerdán az üzemanyagok. A nap legfontosabb hírei szeptember 5-én.

A jövő évi költségvetésről, valamint a gazdasági növekedés alakulásával összefüggő idei 100 milliárd forintos költségvetési hiányról tárgyal kétnapos, kihelyezett ülésén a kormány. A kabinet lovasberényi ülésén áttekinti, hogyan áll a már meghirdetett programok - köztük a Széll Kálmán-terv - megvalósítása. Orbán Viktor múlt szerdán a Kossuth Rádióban azt mondta: újabb államadósság-csökkentés bejelentésére készül, az intézkedés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz. Másnap a TV2-ben arról beszélt, hogy emelhetik a szerencsejáték, az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját. Múlt pénteken a miniszterelnök védelmi intézkedéseket is ígért a rászoruló társadalmi csoportok számára, emellett az áfabeszedés hatékonyságának javítását is szükségesnek nevezte.

Személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek a devizahitelesek ügyében a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András azt szeretné, ha a jegybank javaslatai is eljutnának a kormányhoz. A közlemény szerint a jegybank által kidolgozott ajánlások célja a - devizában és forintban - eladósodottak terheinek érdemi csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok mérséklése. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közben bejelentette: Orbán Viktor kormányfő Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy személyesen egyeztessen Simor Andrással.

Lemondott a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztéről az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója. Patai Mihály 2008. december 4. óta töltötte be a tisztséget, és az idén április 29-én választotta meg másodszor a posztra az akkor újjáválasztott igazgatóság. Szakértők úgy vélik, hogy Patai Mihály azért mondott le, mert nem tudott konszenzust elérni a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

Kezdeményezőbb és agresszívebb politizálást ígér a parlament őszi ülésszakára az MSZP elnöke. Mesterházy Attila az InfoRádióban elmondta: szerdán és csütörtökön kétnapos frakcióülést tartanak Gárdonyban, ahol a kormány eddigi intézkedéseiről, valamint a párt következő hónapokra vonatkozó stratégiájáról egyeztetnek. Hangsúlyozta: saját javaslatokat tesznek majd a többi között a gazdaság helyzetének javítására, a foglalkoztatás bővítésére és a devizahitelesek problémáinak kezelésére.

A parlamenti pártok frakcióvezetőihez, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnökéhez és Paczolay Péterhez, az Alkotmánybíróság elnökéhez is eljuttatta az alkotmánybírósági törvény tervezetét a Fidesz frakcióvezetője. A kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya közölte: Lázár János várja az észrevételeket. Az alkotmánybírósági törvény fideszes tervezete a többi között azt tartalmazza, hogy megszűnnek a testület jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.

Jóváhagyta a kormány múlt szerdai ülésén a köznevelési törvénytervezetet, amit kedden vagy szerdán hoznak nyilvánosságra - közölte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az InfoRádió ARÉNA című műsorában azt mondta: az iskolák állami fenntartásba vétele nem oldja meg az anyagi problémákat, de biztosítja azt, hogy az egész országban hasonló színvonalú oktatást biztosítsanak minden gyermek számára. Hozzátette: nem romlanak a közoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban arról beszélt: partnerek kívánnak lenni abban, hogy olyan iskolarendszer jöjjön létre, amelyben az intézmények biztonságosan működnek, a pedagógusok munkahelye nincs veszélyben és megfelelő a finanszírozás.

Az új munka törvénykönyvének tervezetéről egyeztetett a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője és a Munkástanácsok elnöke. Harrach Péter és Palkovics Imre egyetértett abban, hogy biztosítani kell a munkavállalók megfelelő mozgásterét munkáltatóikkal szemben, valamint be kell tartatni az alkalmazottak személyes adatainak, magánszférájának védelmét. A kormánypárti politikus és a szakszervezeti vezető megerősítette, hogy a család védelmének fokozott hangsúlyt kell biztosítani a szabályozásban, a meglévő kedvezményeket pedig nem lehet csorbítani.

Nem megy el a parlament mentelmi bizottságának keddi ülésére Gyurcsány Ferenc; a volt miniszterelnök az egyik közösségi portálon azt írta: azért nem vesz részt mentelmi ügyének tárgyalásán, mert nincs megbeszélnivalója a bizottsággal. Polt Péter legfőbb ügyész 2011 áprilisában fordult a parlamenthez Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését kérve, mert a vádhatóság hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatná meg a sukorói kaszinó-berehuzással összefüggésben.

Drágulnak szerdán az üzemanyagok - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin literenkénti árát bruttó 7, a gázolajét 5 forinttal emeli a Mol. Az árváltozás után a benzin átlagára 386 forintra, a gázolajé 371 forintra nő.

Befejeződött a repce vetőmagok vizsgálata a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szaklaboratóriumaiban. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint egyetlen mintában sem találtak génszennyezett vetőmagot.

A tavalyi évhez képest nem rosszabb a parlagfű-helyzet Magyarországon - mondta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal alelnöke. Jordán László az InfoRádióban közölte: az idén eddig csaknem 4000 hektáron rendeltek el kényszerkaszálást. Hangsúlyozta: összesen 15 millió forintnyi növényvédelmi bírságot szabtak ki.

Egy 43 éves férfi halt meg a hétfő reggeli buszbalesetben a 21-es főúton Nógrád megyében. A Salgótarjánból Budapestre tartó menetrend szerinti járat vaddal ütközött, majd árokba hajtott és felborult. A helyszínről 30 sérültet vittek kórházba, 4 ember állapota súlyos.

Megdőlt az országos melegrekord. Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: hétfőn Túrkevén 34,8 fokot mértek, ami 0,6 fokkal több, mint az eddigi, erre a napra vonatkozó melegrekord, amit még 1984-ben mértek Tiszakécskén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×